Иранска депутатка почина от Covid-19

1
Броят на заразените в Иран нарасна с 1576 души и заболелите там са вече 5823
Броят на заразените в Иран нарасна с 1576 души и заболелите там са вече 5823 Снимка: Reuters

Новоизбраната депутатка в иранския парламент Фатима Рахбар е починала днес от новия коронавирус, съобщи иранската агенция Тасним.

Рахбар е била приета в една от техеранските болници преди няколко дни, а тестът й за заразата се е оказал положителен. Състоянието й обаче рязко се е влошило и Рахбар е била включена на апаратна вентилация. Въпреки усилията на лекарите, иранската депутатка е починала днес.

Фатима Рахбар бе избрана за депутат от Техеран на последните парламентарни избори. Тя е била член на Ислямската коалиционна партия и е първата известна жена политик в страната.

Броят на заразените в Иран нарасна с 1576 души и заболелите там са вече 5823. Починали са 145.

В света пък заразените с новия коронавирус вече са над 100 000, съобщи днес говорителят на Световната здравна организация Тарик Язаревич, цитиран от ТАСС.

"В света има 101 827 потвърдени случая и са починали 3484 души в периода от 31 декември до 7 март", каза той.

По думите му епидемията може да бъде спряна, но затова трябва голяма политическа воля. "Като предприемат мерки в областта на общественото здравеопазване, страните могат да забавят и да спрат разпространението на болестта и да спасят животи", каза той.

Лидерът на италианската Демократическа партия, влизаща в състава на италианското правителство - Никола Дзингарети обяви, че е заразен с новия коронавирус, предаде АНСА.

Дзингарети съобщи новината във Фейсбук. Той каза, че се чувства добре и че ще остане под карантина у дома, откъдето ще продължи да изпълнява задълженията си.

Демократическата партия управлява от есента на миналата година заедно с антисистемното Движение 5 звезди.

Загребската клиника за инфекциозни болести потвърди днес, че още един пациент е заразен с новия коронавирус, с което броят на заразените в страната достигна 12 души, съобщава информационният сайт Индекс.

Дирекцията за гражданска защита съобщи, че новият заразен е бил в контакт с друг болен във Вараждин.

Първият случай на заразен с новия коронавирус в Хърватия бе потвърден на 25 февруари.

В Словения вчера е бил потвърден осми случай на заразен с новия коронавирус - лекар от град Метлика, близо до границата с Хърватия, предаде Танюг.

В четвъртък лекарят се почувствал зле, а в петък усетил симптоми на болестта и останал в дома си, където му била взета проба за изследване. Резултатите от теста се оказали позитивни.

Лекарят е прехвърлен в болница в Ново Место, а оттам в инфекциозна болница в Любляна. Има вероятност той да се е заразил в Италия, където е бил миналата седмица

Словенският министър на здравеопазването Алеш Шабедер съобщи, че се проверяват хората, с които е бил в контакт след връщането си, включително най-малко 40 негови пациенти и 54 лекари и здравни работници. Тревожен е и фактът, че след връщането си от Италия заразеният лекар е имал контакти и с обитателите на старчески дом в Метлика, където е работил с една медицинска сестра. Първият случай на коронавирус в Словения бе потвърден в сряда.

Трети случай на заразен с новия коронавирус бе регистриран снощи в босненската Република Сръбска, съобщи републиканската телевизия РТРС.

Първите двама заразени бяха баща и син, пристигнали от Италия. Новопотвърденият случай е мъж, който е пътувал с тях в същия автомобил от Италия.

Директорът на Института за обществено здраве на Република Сръбска Бранислав Желкович съобщи, че хората, които са били в контакт с третия заразен, ще бъдат поставени в 14-дневна изолация. Пациентът в момента е в добро общо състояние и няма значителни клинични симптоми, причинени от коронавируса.

Бащата и синът, при които по-рано бе открит вирусът, се чувстват добре.

В Баня Лука има 118 души, поставени под медицински контрол, от които 52 са в изолация заради съмнения за коронавирус.

Броят на заразените от коронавирус в Германия е нараснал през последното денонощие със 150 души и е достигнал 684, съобщи научноизследователския институт "Роберт Кох" във всекидневната си сводка, цитирана от ТАСС.

В Испания са регистрирани най-малко 441 случая на заразени с коронавирус, съобщи Фернандо Симон, директор на Центъра за координация и извънредни ситуации в здравеопазването към здравното министерство на Испания.

Малта обяви първи случай на коронавирус - 12-годишно момиче от италиански произход, което живее на островната държава, предаде Асошиейтед прес. Тя е пътувала със семейството си до Италия, а когато са се върнали в началото на месеца, са се подложили на доброволна карантина у дома. Момичето обаче започнало да проявява симптоми и вчера дала положителна проба за коронавирус.

В Исландия бе обявена вчера извънредна ситуация, след като бе установено, че двама души са заразени с коронавирус в самата страната, предаде ДПА. Те са първите случаи в Исландия, които не се свързват с пътувания в чужбина. Страната има 43 потвърдени случая на зараза с новия вирус, като повечето хора са заразени след пътуване до Италия и Австрия.

Над 200 души до момента са се заразили със смъртоносния вирус в САЩ, а 12 души са починали, 11 от които са в северозападния щат Вашингтон. По последни данни пробите на над 20 души на борда на круизния кораб "Гранд Принсес", акостирал на брега на Калифорния, са дали положителен резултат. Предизвикателства грозят и икономиката. Следствие на глобалната епидемия пазарите отбелязват ниски показатели. В страната се отменят фестивали, конференции и големи събития, а някои решават да не посещават концерти и киносалони. Президентът Доналд Тръмп призова Федералния резерв да намали отново лихвения процент, а от администрацията в Белия Дом заяви, че се работи и над стимули за компании и служители от най-лошо засегнатите области.

Колумбия и Перу потвърдиха, че коронавирусът е достигнал и тяхната територия. Колумбийското министерство на здравеопазването съобщи, че първият случай на пациент с коронавирус в страната е 19-годишна жена, която се е върнала от Милано.

В Перу 25-годишен мъж е дал положителна проба за коронавирус, след като е пътувал до Испания, Франция и Чехия, съобщи президентът на страната Мартин Вискара.

Шест латиноамерикански държави вече са потвърдили наличието на вируса на своя територия - Еквадор, Бразилия, Мексико, Чили, Аржентина и Доминиканската република.

Правителството на Коста Рика потвърди първи случай на коронавирус, който е и първи в Централна Америка, предаде Ройтерс. Става дума за 49-годишна жена от САЩ, която е в страната със съпруга си.

В Того също за първи път е установен случай на коронавирус, съобщи вчера правителството. То уточни, че пациентът е на 42 години и е пристигнал от Бенин, съобщи Франс прес.

Обединените арабски емирства съобщиха за още 15 случая на заболяването днес, като общо заразените в страната са 45, допълва Асошиейтед прес.

Саудитска Арабия ограничи днес влизането в страната по суша от Обединените арабски емирства, Кувейт и Бахрейн само до камиони. Влизането от трите страни временно ще става само от три летища като мярка срещу разпространението на коронавируса, съобщи саудитската агенция СПА, цитирана от Ройтерс.

Кувейт временно спря всички полети от и до Египет, Ливан, Сирия, Бангладеш, Филипините, Индия и Шри Ланка за една седмица от днес, обявиха в Туитър кувейтските авиационни власти, цитирани от Ройтерс. Освен това страната забрани на всеки, който е бил в тези седем страни през последните две седмици да влиза в Кувейт. Изключение се прави за кувейтците, които ще трябва да се подложат на карантинни процедури.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари