Иран съобщава за "инцидент" в ядрения си завод в Натанз

0
Иранският президент Хасан Рохани увери, че обогатяването на уран, извършвано в страната, не е свързано с производството на атомни оръжия
Иранският президент Хасан Рохани увери, че обогатяването на уран, извършвано в страната, не е свързано с производството на атомни оръжия Снимка: MH/PA / архив

Иранският президент Хасан Рохани увери, че обогатяването на уран, извършвано в страната, не е свързано с производството на атомни оръжия

"Инцидент" с електричеството е станал днес в завода за обогатяване на уран в иранския град Натанз, съобщава RT, цитирана от News.bg.

Говорителят на Организацията за атомна енергия на Иран Бехруз Камалванди обясни, че проблемът е бил свързан с електроразпределителната мрежа.

Той посочи, че няма пострадали нито е причинено замърсяване на околната среда.

Причините за инцидента се изясняват.

Той е станал само часове, след като в ядреното съоръжение в Натанз бяха пуснати в експлоатация допълнителни центрофуги за обогатяване на уран.

В завода започнаха работа 164 центрофуги от модела IR-6, както и 30 от модела IR-5. Провеждат се и технически тестове на центрофугите IR-9.

Въпреки че действията на страната противоречат на Съвместния всеобхватен план за действие, иранският президент Хасан Рохани увери, че обогатяването на уран, извършвано в страната, не е свързано с производството на атомни оръжия.

В ядрената сделка от 2015 г. Техеран се съгласи да използва само по-стария тип центрофуги и да спазва обогатяването на уран до нива от 4%. От началото на 2021 г. обаче страната започна да обогатява уран с чистота до 20%, което е само на една крачка от производството на уран за военни цели.

Според Иранската организация за ядрена енергетика с новите центрофуги обогатяването на уран ще може да се повиши до 60%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари