Инж. Желев: Русенци може да имат топла вода и преди 1 септември

0
Около 15-ти ще кажем дали ще успеем да се справим и по-бързо
Около 15-ти ще кажем дали ще успеем да се справим и по-бързо

"Русе е красив европейски град и заслужава усилията, които полагаме за по-чист въздух", казва директорът на "Топлофикация"-Русе, предава Русе Медиа.

Има ли защо русенци да проявят търпение за това, че остават без топла вода през август?

Русенци знаят, че такова голямо спиране се случва само ако е крайно наложително. Последният път беше преди около 4 години за подмяна на магистрален тръбопровод и по-големи компрометирани участъци. Сега причината е присъединяване на новоизграждащата се сероочистваща инсталация. Тя ще позволи , както очистване на серните оксиди, така и улавяне в по – голяма степен на фините прахови частици. В резултат ще дишаме по – чист въздух.

Това ще се отрази ли на цената на топлото?

Правим всичко възможно да предлагаме и по – добра и по – качествена услуга на достъпна цена. Влизането в експлоатация на сероочистващата инсталация няма да се отрази на цената, но ще подобри екологичните ни параметри. Знаете, че отдавна работим в тази посока. Освен сероочистваща инсталация ползваме алтернативно гориво заедно с въглищата – биомаса, което допълнително подобрява качеството на въздуха. Биомасата е възобновяем източник на енергия и в Европа въглищните централи се насърчават да ползват именно нея като алтернатива. Освен това започна монтажа на 3-те газови когенерации, които са огромна инвестиция отново в екология.

Освен присъединяване на сероочистващата инсталация ще има ли и други ремонти?

Да разбира се. Както всяка година проверяваме мрежата и подменяме компрометираните участъци. Стремим се да предотвратяваме авариите през зимата, но системата е стара и изисква огромни инвестиции за подръжка и подновяване.

Защо не подмените цялата мрежа, за да няма аварии?

Освен, че е огромна инвестиция – около милион на километър подмяната изцяло означава да оставим русенци много дълго време без топлофикация. Това не е процес, който може да се извърши за месец два. Затова се стремим да извършваме качествена превенция, която да минимизира авариите през зимния период. 

Това означава, че на 1 септември русенци ще имат топла вода?

Може и по-рано. В момента строително монтажните работи се случват по график. Около 15-ти ще кажем дали ще успеем да се справим и по – бързо и да изненадаме приятно русенци, като скъсим срока.  Русе е красив европейски град и заслужава усилията, които полагаме за по – чист въздух и по качествена услуга. Искрено се надявам хората да ни разберат и да ни извинят за прекъсването, но искаме да повишим тяхната удовлетвореност. Мисля, че крайният резултат – около 50% по – малко вредни емисии показва нашите усилия и посоката, в която работим.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари