Инструктор направи експеримент на фаталния завой край Своге

6
Професионалният шофьор също влезе в насрещното, дори при сухо време
Професионалният шофьор също влезе в насрещното, дори при сухо време Видео: bTV

За завоя, на който стана трагедията в събота, отдавна било ясно, че е сред най-опасните участъци в Искърското дефиле, твърдят жителите на града.

Професионален шофьор на друг автобус потвърди с експеримент техните твърдения, предава bTV.

Много от хората в Своге нееднократно са подавали сигнали за опасния участък, на който стана катастрофата.

Смятат, че бордюрът е помогнал на автобуса да прескочи мантинелата. Друг от сигналите на хората от Своге – завоят е много зле конструиран и всички тежки машини влизат в насрещното.

Затова хората от града са убедени, че аквапланинг, а не грешка на шофьора е причината за трагедията. Когато вали, водата минава като река, а колата не можеш да я контролираш, върви, където си иска, каза Лилия Георгиева.

Освен това всички камиони с ремаркета влизали в насрещното при фаталния завой, защото не могат да го вземат, обясни Костадинка Петрова.

Ето защо рейс, който има подобни на фаталния автобус габарити, прави експеримент на мястото на произшествието. Зад волана сяда инструкторът с 18-годишен стаж Владимир Василев. Той минава през завоя в рамките на ограничението от 40 километра в час.

Автобусът действително влиза в насрещното движение на този завой, дори на сухо време е много трудно да не се влезе в насрещното платно, обясни инструкторът.

На следващия завой – отново, за да го вземе, трябва да влезе в насрещното и да се блъсне в камиона, който се задава отсреща.

Василев е категоричен, че колегата му, който е бил зад волана на фаталния автобус, не е карал с над 50 километра, както твърди прокуратурата.

На същото мнение е и друг водач на рейс – Борислав Димитров. Той ни показва, че тахошайбата няма как да отчете с конкретна точност в кой момент е развита скоростта от 53 километра. Твърде вероятно било тя да е вдигната преди завоя, а тахошайбата не можела да засича до секунда.

Той тези 53 км може да ги е вдигнал преди това на правия участък. На тахошайбата може да се види минималната и максимална скорост по цялото дефиле, но точно за определения завой, няма как да има точност от тахошайбата”, каза Борислав Димитров.

И двамата шофьори твърдят, че ако се влезе в този завой с 53 километра в час, пътниците биха изпадали от седалките.

 

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари