Институциите мълчат по случая с тоновете заровени животни в Сливенско

0
Финансовото измерение на престъплението е за милиони
Финансовото измерение на престъплението е за милиони Видео: bTV

Институциите продължават да мълчат след разкритието за нелегалното гробище за животни, информира bTV.

Вчера ви показахме как тонове одрани норки са загробени в рудник над сливенското село Боров дол.

Сигналът към институциите за нелегалното гробище е от петък, но официална информация все още няма. Според кмета на община Твърдица в рудниците са открити близо 140 тона одрани норки. Потърсихме отговор от Областната дирекция по безопасност на храните в Сливен – кой е допуснал безконтролното загробване.

„В момента ми се обажда шефа на полиция и аз отивам. Ако никой не беше подал сигнал, означава, че щеше да продължава това? Ами не мога да ви кажа дали щеше да продължава. Нека да свърши това производство, никакъв проблем няма, ще ви дам информация”, каза директорът на ОДБХ – Сливен – д-р. Пламен Пенчев. От прокуратурата в Сливен твърдят, че на този етап извършителят е неизвестен.

Според Явор Гечер от Фондация „4 лапи” обаче следите на престъплението сочат към ферма за норки с огромен капацитет на работа.

В България има само една такава – в старозагорското село Маджерито.

Едната хипотеза е, че служителите на тази ферма за норки край село Маджерито сами са организирали този начин на загробване. Другата хипотеза е, че фермата е предала труповете на животните на фирма за унищожаване на биологичен отпадък, която не си е свършила работата и ги е загробила там”, поясни Гечев.

За Областната дирекция по храните случаят е приключен: „Взето е едно трупче. Ние го пазим в момента, те ще си го вземат, ще го занесат на специалисти да го видят”, каза директорът на ОДБХ – Сливен.

Според Явор Гечев от „4 лапи” обаче сумата, която държавата плаща за изгаряне на биологичен отпадък, е около 1,20 лв. на кг: Представете си за 140 тона за какво говорим. А когато става дума за частна фирма, която заплаща за такава услуга, цената е 2,40лв.”

Така финансовото измерение на престъплението е за милиони.

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари