Институтът по кардиология в Монреал: Лекарството колхицин е ефикасно при COVID-19

2
Изпитания показаха, че колхицинът намалява с 21 процента риска от хоспитализация при пациентите с COVID-19
Изпитания показаха, че колхицинът намалява с 21 процента риска от хоспитализация при пациентите с COVID-19

Мащабно клинично изпитание показа, че противовъзпалителното лекарство колхицин е ефикасно за лечение на COVID-19 и намалява рисковете от усложнения, съобщи АФП, позовавайки се на Института по кардиология в Монреал.

Положителните резултати от изследването COLCORONA са "много важно научно откритие", което прави колхицина - силно противовъзпалително, използвано за подагра, "първото приемано през устата лекарство в света, което може да се използва за лечение на пациенти на доболничен етап" - пише в комюнике на института.

Резултатите от изпитанията "показаха, че колхицинът намалява с 21 процента рискът от смърт или хоспитализация при пациентите с COVID-19 в сравнение с плацебо" - подчертават от Института по кардиология.

В изпитанията, извършени в Канада, САЩ, Европа, Латинска Америка и Южна Африка са участвали 4488 пациенти с COVID-19, доказан с PCR тест. При 4159 колхицинът "предизвика намаляване на хоспитализациите с 25 процента, на необходимостта от механична вентилация с 50 процента, и на смъртните случаи с 44 процента", предава БТА.

Лечението с колхицин е ефикасно за предотвратяване на пневмония, на "сериозна възпалителна буря" и за намаляване на рисковете от усложнения, свързани с COVID-19, обясни д-р Жан-Клод Тардиф, директор на изследователския център към Института по кардиология в Монреал и главен изследовател за COLCORONA.

Изследването COLCORONA е извършено безконтактно с пациенти, болни от COVID-19, които не са били хоспитализирани, когато са били включени в него, но са имали поне един рисков фактор за усложнения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари