Индия изстреля космически апарат към обратната страна на Луната

0
Близо 1000 учени работиха по мисията, която е част от надпреварата на няколко държави за изследване на предполагаемите лунни ресурси
Близо 1000 учени работиха по мисията, която е част от надпреварата на няколко държави за изследване на предполагаемите лунни ресурси Видео: Rajya Sabha TV

Индийската организация за космически изследвания успя от втория опит да изстреля мисията си "Чандраяан 2".

Амбициозната задача е апаратът с луноход на борда първи да стъпи на далечната, южна страна на Луната.

След като миналата седмица първото пускане бе отложено 56 минути преди началото, в 12.13 ч. българско време апаратът успешно напусна космодрума "Шрирарикота". Той ще остане в орбита 23 дни, преди да започне маневри, които да го отведат до лунната орбита, информира Дневник.

Задачата, най-голямото предизвикателство за индийската организация досега, се усложнява от факта, че Индия не е способна да изгради достатъчно мощен кораб, който да може директно да бъде изстрелян към "тъмната" (както е известна в популярната култура) страна на Луната, а ще се възползва от възможностите на земната орбита и гравитация, за да се придвижи към Луната след редица околоземни обиколки.

Близо 1000 учени работиха по мисията, която е част от надпреварата на няколко държави за изследване на предполагаемите лунни ресурси. Премиерът Нарендра Моди написа във "Фейсбук", че мисията, изцяло индийска (без чужди ресурси), ще "изпълни с радост" всеки жител на страната.

Мисията на 27-килограмовия луноход ще е да прави изображения и да взема проби за анализ на лунната почва. "Прагян", както се казва апаратът ("мъдрост" на санскрит) може да се отдалечава до половин километър от спускаемия апарат, с който ще кацне на Луната. Орбиталният апарат пък ще кръжи на около 100 км от Луната в продължение на година.

По план контактът с лунната повърхност трябва да е на 6 или 7 септември - много по-дълго пътуване по маршрута от 384 хил. км, отколкото четирите дни, нужни на "Аполо 11" преди 50 години.

Първата такава мисия бе китайска - в началото на годината. Трябваше да следва израелска, но при опит за спускане на Луната тя приключи с катастрофа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари