Има ли в учебния материал за първи клас задачи за ваксини?

0

Ваксинирането на децата срещу коронавирус е все по-актуална тема в световен мащаб

 В България доброволно и със съгласието на родител могат да бъдат ваксинирани децата над 12-годишна възраст с ваксините на производителите Pfizer/BioNTech и "Модерна". Здравните власти позволиха това да се случи от 3 юни 2021 г.

Притесненията у родителите обаче все още съществуват. Освен от ефектите на ваксините върху здравето и развитието на децата, родители се притесняват и от налагането на задължително ваксиниране. Публикации с внушения за това се разпространяват не само в България.

Твърдение: Ваксинирането е тема в учебния материал за първи клас

През последните дни популярност във Facebook събира публикация с твърдението, че ваксинирането е тема в учебния материал за първи клас, разкрива БНР.

Става дума за задача по математика със следното условие:

„На опашка за ваксинация са се наредили един зад друг 9 души. Преди дядо Стефан има 4 души. Колко са чакащите след дядо Стефан?“

Публикуваното твърдение е копирано и разпространявано и от други потребители и страници в социалната мрежа.

Видно от коментарите под публикациите подобна задача се възприема като „промиване на мозъците“ на децата и „инженеринг на съзнанието“. Според коментиращи децата „още от малки трябва да свикнат мисълта, че в бъдеще не може без ваксини“.

Като цяло мненията са силно критични, изразяват възмущение и притеснение от учебния материал.

Оценка

Твърдението на автора на публикацията, че задачата е част от учебния материал за 1 клас е ПОДВЕЖДАЩО. Причината - още в самата публикация се вижда, че снимката е от тест от Националното математическо състезание „Европейско кенгуру“ за 1 клас, провело се на 18 март 2021 г. Задачите в състезанието се основават на учебното съдържание на общообразователната и допълнителната подготовка, но те не са част от учебната програма.

Справка в сайта ДаниБон, в който са публикувани всички тестове от състезанието, показва, че такава задача съществува. Тестът е качен и в сайта на 107 ОУ „Хан Крум“ в София.

По информация от пресцентъра на МОН, в сайта на ведомството не се публикуват вариантите на тестовете от националните кръгове и олимпиади. Публикуват се само изпитните варианти, верните отговори и критериите за оценяване от проведените изпити за НВО 4., 7. и 10. клас и на ДЗИ. Запазен е обаче архив на изпитните материали и решения от математическото състезание от 2008 до 2015 г.

В сайта е публикуван и регламентът за организирането и провеждането на състезанието, според който то се провежда във всяко училище, в което има 15 и повече от 15 ученици, желаещи да участват (към тази бройка може да не се включват учениците, които имат желание да се явят в училище, което използва резултатите от състезанието при държавен план-прием за ученици от IV клас). Форматът на състезанието е 26 задачи, първите 24 от които са тестови с пет избираеми отговора.

Учебното съдържание за състезанието е от учебното съдържание на задължителната/общообразователната и допълнителната/свободноизбираемата подготовка. Темите и задачите за „Европейско кенгуру“ се изготвят от Националната комисия въз основа на материалите и правилата на Европейската асоциация „Кенгуру без граници”. Коректността на темите и задачите се гарантира с подписите на поне трима членове на Националната комисия, единият от които е председателят.

От МОН уточниха за БНР, че членовете на националните комисии не се оповестяват публично без тяхното писмено съгласие. Обществено оповестен е само председателят на Националната комисия - проф. Сава Гроздев - професор по математика и математическо образование и заместник-ректор на Висшето училище по застраховане и финанси.

Какво е основанието да бъде включена задача, в която става дума за опашка за ваксиниране?

Предположението, че става дума за ваксиниране от коронавирус изглежда логично, предвид това, че в края на 2020 г. и началото на 2021 г. в България започна процес на ваксинацията срещу коронавирус. Имаше и опашки. А в четвъртата фаза на ваксинационната кампания у нас бяха обхванати именно възрастните и хората с хронични заболявания.

В учебната програма по математика за 1. клас (и за всички останали класове) в Ключова компетентност „Математическа компетентност и основни компетентности в областта на природните науки и на технологии“ като дейност е записано: описване с математически модел на реални и картинно представени практически ситуации, т.е. текстовите задачи по математика описват с математически модел реални житейски ситуации.

Например в учебната програма по математика за 5. клас е записано: Социални и граждански компетентности – проучване на актуален граждански въпрос и на възможностите, които предоставя математиката за решаването му. Примери – безработица (пресмятане на проценти), замърсяване (колко тона боклук се изхвърлят, колко от тях се рециклират) и др.

Свързана ли е задачата с ваксинирането срещу Covid-19?

Не.

В условието на задачата не е упоменат видът на ваксината и не е редно да се правят тълкувателни предположения, посочват от образователното министерство. Оттам отричат в учебния материал, както и в тестовете за състезанията, да има съдържание, свързано конкретно с ваксинирането срещу Covid-19.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари