Има ли Община Русе готовност за по-евтините карти за градски транспорт

1
Картите за градски транспорт в цялата страна ще поевтинеят за пенсионери и учащи, а за децата до 10-годишна възраст пътуванията ще са безплатни
Картите за градски транспорт в цялата страна ще поевтинеят за пенсионери и учащи, а за децата до 10-годишна възраст пътуванията ще са безплатни Снимка: Dunavmost

Картите за градски транспорт в цялата страна ще поевтинеят за пенсионери и учащи, а за децата до 10-годишна възраст пътуванията ще са безплатни

Увеличават се отстъпките на картите за градския транспорт на пенсионерите от 20 на 40%, а ученическите от 20 на 70 на сто. Това реши на днешното си заседание Министерския съвет, който отпусна 100 млн. лева за субсидиране на обществения транспорт. Парите са осигурени от свръхпечалбите на петролните компании. Проверка на БНТ в страната обаче показа, че в някои градове вече е постигнато предложеното от правителството намаление.

Намалението на картите за общественият транспорт ще влезе в сила от 1 февруари.

"Виждаме, че когато някой върши работата си съвестно и с мисъл за другите, има резултати за хората", заяви Гълъб Донев - служебен министър-председател.

С решението реално се увеличава субсидията, която получава обществения транспорт, за да се компенсира разликата между реалната цена на превозния документ и намалената.

"Като цяло бюджета на тази мярка е 73 млн. лева - те са осигурени от свръхпечалбите, които събрахме от рафинерията в Бургас", посочи Христо Алексиев - служебен вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта.

Правителството ще отпусне и 27 млн. лева на общините, в които има непечеливши линии до малки населени места.

Христо Алексиев: "Държавата взе решение да увеличи субсидията и на тези нерентабилни линии, за да могат всички хора без значение дали живеят в голямо или в малко населено място, да имат достъпност, да имат осигурен транспорт".

Правителството работи и по нова мярка, която да замени съществуващата до края на миналата година от 25 стотинки за литър гориво. Вместо нея ще се търси вариант да бъдат подпомогнати най-нуждаещите се.

Незабравка Недкова е начален учител в София. Всеки ден ходи с кола на работа. Досега семейството ѝ е успявало с предходната мярка да направи икономии.

Незабравка Недкова: "Възползвахме се от намалението от 25 стотинки, когато имаше. Спестявах на месец около 15 лева за гориво, за да отида на работа и да се върна. Имам две деца, които използват картите за градски транспорт за цялата градска мрежа, надявам се с новите промени да може да се постигне поне същия ефект".

Обикновените сметки обаче показват обратното. Спрямо стандартната цена на картата за градски транспорт в момента пенсионерските карти за възрастни над 65 години са намалени с 80%, а за ученици с 60 на сто. Не е ясно как новата субсидия ще се отрази в тарифите. От Центъра за градска мобилност обясниха, че очакват решението на Столичния общински съвет. Оттам пък казаха, че изчакват решението на Министерския съвет да бъде публикувано.

Подобна е ситуацията и в останалите градове на страната.

Кремена Минева, началник на отдел "Транспорт" в Община Русе: "Ежегодно в общинския ни бюджет се залагат средства за допълнително намаление на карти за тези две групи пътуващи. След като излезе постановлението на МС, Община Русе има готовност, съобразно заложените нови процентни намаления, да извърши редуциране в цените на картите и от 1 февруари да започне издаването им за тези две групи правоимащи".

По-трудно ще бъде издаването на безплатните карти за деца до 10 години, тъй като те се отпечатват в БНБ за цялата страна. Транспортните дружества се съмняват, че това може да стане до 1 февруари.

Затова алармират и от Варна. Там ученическата карта за всички линии на градския транспорт струва 15 лв., като намалението е 70%. Хората над 65-годишна възраст плащат 2 лв. за една линия, намалението е 94%, а картата за всички линии струва 8 лева - намалението е 84%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Русенлия
    Само в Русе е свинщина!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари