Илон Мъск: Twitter може да фалира

0
Според изчисленията на Мъск компанията губи по над 4 милиона долара на ден
Според изчисленията на Мъск компанията губи по над 4 милиона долара на ден Снимка: Jakub Porzycki | Nurphoto | Getty Images

Според изчисленията на Мъск компанията губи по над 4 милиона долара на ден

Новият собственик на Twitter Inc Илон Мъск предупреди за тежкото финансово състояние на социалната медийна платформа, като не изключи дори опцията за фалит. Пред служители на компанията той сподели, че наскоро е продал акции на Tesla, за да спаси Twitter, съобщава Economic.bg.

Първият открит и широк разговор на Мъск със служители на компанията идва две седмици след смяната на собствеността, дошла след придобиването за 44 млрд. долара. Според някои кредитни експерти сделката е поставила финансите на Twitter в несигурно положение.

По-рано през деня, в първия си имейл до цялата компания, Мъск предупреди, че Twitter „няма да може да оцелее в предстоящия икономически спад“, ако не успее да увеличи приходите от абонаменти, за да компенсира падащите приходи от реклама.

Според изчисленията на Мъск компанията губи по над 4 милиона долара на ден, основно заради отлив на рекламодатели. Освен това социалната мрежа има 13 млрд. долара дълг, като трябва да плати над 1,2 млрд. долара лихви през идните 12 месеца. Плащанията надвишават наскоро обявените приходи на дружеството.

Именно тежкото финансово състояние на Twitter бе основната мотивация на Мъск да предприеме драстични съкращения. Откакто пое контрола, той освободи половината от служителите.

Мъск ангажира хора от Tesla, включително десетки инженери от автопилотната програма, за да помогнат с прегледа на кода на Twitter. В спасяването на социалната мрежа той е привлякъл приятели, финансови поддръжници и заместници от други компании, на които е съосновател.

Една от целите на Мъск е Twitter да генерира половината от приходите си от абонати на т.нар. Twitter Blue и да стане по-малко зависим от приходите от реклама.

За да финансира своята част от сделката, дни след приключването ѝ Илон Мъск е продал акции на Tesla на стойност 3,95 млрд. долара, показват документи на Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ. Между петък и вторник той се е разделил с общо 19,5 млн. акции от автомобилната си компания.

Според някои инвеститори в Tesla сделката за Twitter разсейва Мъск. Wedbush Securities например премахна автомобилната компания от списъка си с топ акции. Фирмата нарече сделката на милиардера „катастрофа с влак“, заявявайки, че главният изпълнителен директор е „опетнил“ историята на Tesla и е създал „агонизиращ цикъл“, в който акционерите да се движат.

Междувременно Федералната търговска комисия на САЩ заяви, че наблюдава Twitter с „дълбока загриженост“, след като тримата служители по поверителността и съответствието напуснаха постовете си. Тези оставки потенциално излагат социалната платформа на риск от нарушаване на регулаторни заповеди.

Адвокатът на Мъск Алекс Спиро увери служителите, че Twitter ще продължи да спазва изискванията. „Днес разговаряхме с Федералната търговска комисия за нашите продължаващи задължения и водим конструктивен диалог“, написа той в имейл до тях.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари