Илон Мъск представи хуманоиден робот, разработка на Tesla

2
Ранната версия на робота се появи предпазливо на сцената в Калифорния
Ранната версия на робота се появи предпазливо на сцената в Калифорния

Ранната версия на робота се появи предпазливо на сцената в Калифорния

Илън Мъск представи два прототипа на хуманоидния робот Оптимъс (Optimus), който компанията му "Тесла" се надява да произведе един ден в "милиони" бройки, за да "трансформира цивилизацията" и да изгради "бъдеще на изобилие", в което бедността ще е изчезнала, предадоха световните осведомителни агенции.

Ранната версия на робота се появи предпазливо на сцената в Калифорния, където се проведе годишната конференция на "Тесла", на която бе представен напредъкът на компанията в сферата на изкуствения интелект, отбелязва АФП.

Роботът поздрави, вдигайки ръка, а видеокадри показа как носи пакет на служител и полива растения.

Служителите демонстрираха и по-усъвършенстван прототип на Оптимъс, който има по-малко открити кабели, но все още не е способен да ходи сам.

Илън Мъск призна, че други организации са проектирали по-сложни роботи, но "нямат интелигентността да се движат сами и са много скъпи", допълни той.

Изпълнителният директор на "Тесла" си е поставил за цел да бъде създаден робот, който в дългосрочен план ще струва "вероятно по-малко от 20 000 щатски долара" и ще може да бъде пресъздаден в "милиони единици". Служители в компанията казаха, че работят върху Оптимъс от шест - осем месеца. Според Мъск хората вероятно ще могат да се сдобият с него "в марките на три до пет години", съобщи Асошиейтед прес.

Конференцията на компанията цели да набере повече инженери за изпълнение на тази задача и по този начин да се постигне "фундаментално трансформиране на цивилизацията".

Мултимилиардерът представи през 2021 г. проект за робот, който може да изпълнява повтарящи се задачи вместо хора, припомня АФП.

"Това означава бъдеще на изобилие, бъдеще, в което няма бедност, където хората ще имат това, което искат по отношение на продукти и услуги", обясни Мъск.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари