Илко Семерджиев: България има едно от най-евтините здравеопазвания в ЕС

1
Страната ни разходва за една година около 600 евро на глава от населението
Страната ни разходва за една година около 600 евро на глава от населението Снимка: БГНЕС

Страната ни разходва за една година около 600 евро на глава от населението

"България има едно от най-евтините здравеопазвания в рамките на ЕС".

Това каза пред БНР здравният експерт и бивш министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев и уточни, че България разходва за една година около 600 евро на глава от населението публични средства, докато няма страна в ЕС, която да е под 3 хиляди евро на глава от населението.

България е на първо място в ЕС по брой болници на население, сочи представително изследване за достъпа до здравни грижи на "Тренд" и Експертен клуб за икономика и политика. В страната има 53 болници на 1 млн. души.

37% от българите са удовлетворени от достъпа до здравни грижи, а 47% не.

80% от пациентите са недоволни, че не могат бързо да посетят личния си лекар или да стигнат до лекар-специалист.

В допитването най-голямо е неодобрението за доплащането на лекарствата. Всеки пети е спирал назначените му лекарства поради липса на пари. 53% виждат сериозен проблем при цените за прегледи. 27 на сто не са посетили лекар-специалист поради липса на средства.

Достъпът до здравни грижи в страната е доста по-бърз спрямо останалите европейки държави, коментират експертите, но пациентите доплащат 40% от здравните разходи.

Според д-р Семерджиев, ако не се увеличи здравната вноска, няма как цените на клиничните пътеки да бъдат актуализирани спрямо темпа на инфлацията.

"Не се събират вноските от близо 1 милион здравноосигурително задължени лица, което е административен проблем и би трябвало да се реши бързо. Ако се постигне нормална събираемост, ще има значително повече средства. Поне 800 милиона до 1 млрд. лева ще се влеят в системата", посочи експертът.

По думите на бившия министър на здравеопазването лекарствената политика е в изключителна криза:

"Министър Асена Сербезова, която е фармацевт по образование, вместо да санира този проблем, тя го утежни допълнително, увеличавайки публичните разходи в НЗОК за лекарства, но не намали по никакъв начин доплащането, което е 80% от всички видове доплащания в здравната система".

Интервюто на Георги Марков с д-р Илко Семерджиев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Истина
    Иии НЕКАЧЕСТВЕНО!!! На първо място по брой увредени или уморени пациенти! А кадърните лекари са единици.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари