Илияна Цанова става новия премиер на България?

1
Цанова е вицепремиерката по еврофондовете от двете досегашни служебни правителства на Росен Плевнелиев
Цанова е вицепремиерката по еврофондовете от двете досегашни служебни правителства на Росен Плевнелиев Снимка: БГНЕС

Вицепремиерката по еврофондовете от двете досегашни служебни правителства на Росен Плевнелиев - Илияна Цанова, почти сигурно ще бъде посочена от него за министър-председател в третия му кабинет, твърди „24 часа”, като се позовава на свои източници на „Дондуков” 2.

Цанова била избрана от Плевнелиев заради това, че е технократ, а и двете ѝ досегашни участия показали, че си поставя ясни цели и ги изпълнява.

След 22 януари новият президент има право да подмени състава на излъчения от предшественика му служебен кабинет, след като разпусне парламента и насрочи избори за Народно събрание.

Именно второто служебно правителство трябва да ги подготви, а има индикации, че Радев е склонен да остави Цанова. Така щяла да бъде спестена допълнителна нестабилност, а и да бъде изпълнена забраната на Бойко Борисов и Корнелия Нинова хора от ГЕРБ и БСП да участват в служебни кабинети.

Цанова в момента е зам.-шеф на плана „Юнкер" и е изключително добре приета в Брюксел - още един мотив да се спре върху нея.

Дали Плевнелиев ще стигне до съставяне на 3-и служебен кабинет, трябва да стане ясно във вторник на свикания от него Консултативен съвет по национална сигурност. Тогава ще се разбере финално дали ще се намери разбирателство за експертно правителство до края на този мандат през 2018 г., или ще се наложат предсрочни избори.

Но със сигурност Радев ще трябва да номинира новия български еврокомисар на мястото на Кристалина Георгиева. След оставката на кабинета си Борисов е забранил на своите хора да подготвят кандидатура и да водят разговори в Брюксел. Досегашният президент Росен Плевнелиев също нямало да номинира еврокомисар през свое служебно правителство. При встъпването в длъжност на Радев Георгиева вече ще е напуснала ЕК и ще се наложи бързо да бъде направена номинация. Самата Кристалина Георгиева също бе номинирана за еврокомисар от служебно правителство (начело с Георги Близнашки), след като кабинетът на Пламен Орешарски подаде оставка.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари