Илияна Йотова: Нямаме нужда от президент, който мълчи и преглъща

0
Както беше в предишния мандат, и слуша онова, което му казва изпълнителната власт, допълва вицепрезидентът
Както беше в предишния мандат, и слуша онова, което му казва изпълнителната власт, допълва вицепрезидентът Снимка: БГНЕС

"Не смятам, че имаме нужда от президент, който стои, мълчи, преглъща – както беше в предишния мандат, и слуша онова, което му казва изпълнителната власт“.

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в интервю за БНР, като според нея президентската двойка изпълнява ангажимента си към българските граждани. „Ние имаме най-силното правомощие – да казваме онова, което мислим. Когато не са удачни решенията, когато не са верни решенията, когато те са срещу всички нас – този глас няма как да бъде спрян“, добави тя.

Йотова беше категорична, че Европейските и след това местните избори са изпили енергията ни и не бива в една година да имаме два избора. „Политическото противоборство и надскачане на личности, ажиотаж и дискусии за това как се правят избори, кой кой е – сякаш накараха държавата да спре. Много малко като държава сме постигнали. 2019 г. няма да се запомни с кой знае какво – нито една реформа в нито сфера, година, в която повече говорихме за политика и по-малко за собственото си развитие като общество и държава. Има отчуждаване на хората от политиката, въпреки двата избора. Изборите останах горе в политическата върхушка. Това, че местната власт се избра с 1/3 от българските граждани може би е най-сериозната диагноза в това отношение“, коментира вицепрезидентът.

Тя подчерта, че е общо усещането, че 30 години по-късно няма справедливост, а неравенствата са твърде високи. Най-тревожното според нея е отказът на хората от участие в обществения живот. Въпреки това, тя заяви: „Не съм от хората, които смятат, че днес – 30 години по-късно, разочарованието доминира. Трябва ясно да си дадем сметка колко много неща в положителна посока се промениха в тези 30 години“.

Вицепрезидентът коментира и законодателните предложения на правителството, които целят да бъде обособена фигурата на "независим" прокурор, който да има правомощията да разследва шефа на държавното обвинение, без да му се отчита. „Не може това нещо да се вземе на едно заседание, едва ли не на крак в събота. Това са сериозни неща, които влекат след себе си много последствия. Тази дискусия има нужда от една много по-сериозна обществена дискусия, за да може действително българските граждани да са убедени, че ако се направи такава промяна, тя е за добро, за да получават справедливост. Иначе когато я затворите пак в един парник, хората казват – „Ето пак си направиха някакви закони, които удовлетворяват някого, но в никакъв случай те не удовлетворяват мен“, посочи Йотова.

Според нея в момента Европа е по-разделена от всякога: „Стени, език на омразата, разделителни социални линии, неудовлетвореност в хората“. Освен това европейският проект е неясен, смята тя. По думите ѝ ние не трябва да продължаваме да бъдем обект на европейски политики, а трябва да се намесваме много по-сериозно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари