Илинка Дилкова е победителят в шахматния турнир, проведен в Русе

1

Ясни са имената на победителите в първия шахматен турнир с национално участие за хора с увреждания, който се проведе днес в Русе.

Първото място бе отредено за Илинка Дилкова от софийския спортен клуб за интеграция на хора с увреждания „Витоша“. Втори стана Гюнай Кадемлиев от Ветово, а почетната стълбичка бе допълнена от русенеца Георги Гаев. Четвъртата позиция бе отсъдена за Теодор Ненов, който също е родом от Русе. Победителите и участниците бяха наградени от заместник областния управител Синан Хебибов. Той им пожела да не се отказват от мечтите си и да преследват всяка своя цел. Инициативата е под патронажа на областния управител Борислав Българинов и медалите за призьорите са осигурени от него.

От своя страна Илинка Дилкова призова обществеността да е по-толерантна към хората в неравностойно положение и подобен род инициативи да се провеждат по-често. „Харесвам спорта, защото той ме зарежда с позитивна енергия и добро настроение. Чрез състезанията ние се социализираме и доказваме възможностите си.“, коментира още тя.

Турнирът бе оценен като много добре подготвен, но същевременно и сериозно оспорван. Буквално в последните минути от финалния кръг бе решено при кого ще отиде първото място. Събитието се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки и премина без каквито и да било инциденти. В състезанието участваха общо 21 души от България, като имаше и три деца от ОУ „Олимпи Панов“. Целта на тяхното присъствие бе да бъдат запознати с проблемите пред лицата с увреждания още от ранна детска възраст. Надпреварата се проведе по т.нар. швейцарската система, т.е. в пет кръга по 25 минути на човек.

Припомняме, че събитието бе открито по-рано през деня от заместник областния управител Синан Хебибов и заместник-кмета по комунални дейности на Община Русе Димитър Недев. На Синан Хебибов се падна и честта да даде начало на надпреварата, като направи символичния първи ход на днешния турнир.

Инициативата се организира от Спортен клуб „Олимп – спортът е равнопоставен“ с председател Георги Гаев, шахматен клуб „Пристис“ с председател Ростислав Раев и Регионалната организация на слепите в област Русе с председател Росица Маринова. Мероприятието бе подкрепено от Община Русе и частни фирми.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари