Илхан Андай: „Изборната машина" на Ердоган ще помага на ДПС да влезе във властта

0
ДПС се опитва да компенсира с гласовете от Турция загубите на избиратели у нас, смята журналистът
ДПС се опитва да компенсира с гласовете от Турция загубите на избиратели у нас, смята журналистът Видео: bTV

ДПС се опитва да компенсира с гласовете от Турция загубите на избиратели у нас, смята журналистът

Само дни след новината за санкциите от САЩ, лидерът на ДПС беше поканен на среща от турския президент Реджеп Таип Ердоган. Има ли връзка между двете събития?

Тази покана е отправена отдавна, като време е фиксирана след изборите през юли. Случва се посещение на пожар заради изненадващите за мнозина санкции на САЩ. Тези санкции са необичайни преди избори и напомнят на политическата динамика от зората на демокрацията. Тези санкции вкараха и ДПС в динамиката на политическите процеси. Това наложи Мустафа Карадайъ и ДПС да отидат в Турция“, коментира заяви журналистът Илхан Андай в студиото на „Тази сутрин“.

Основна заслуга и роля за тази среща играе турския посланик в София Айлин Секизкьок, която е допринесла много за подобряването на отношенията между Ердоган и ДПС, след като предишният дипломатически представител на Анкара ги влоши в периода между 2015 и 2017 г. с опита за създаване на инженерна партия в България на управляващите в Турция, каза Андай, визирайки ДОСТ на Лютви Местан.

Според журналиста причината за срещата между Ердоган и Карадайъ е, че „най-потърпевши от санкциите на САЩ ще бъдат не ГЕРБ, а ДПС, ако не се вземат мерки“. А зад нея стои инстинктът и „изборната аритметика“ на Доган, макар че той не се е видял с турския президент и още е в списъка с лица със забрана да посещава югоизточната ни съседка, но „много отдавна управляващите в Анкара не искат да изпускат диалога с етническите турци в България“.

За Доган най-важното е изборната аритметика. Той е с достатъчно много информация, за да анализира, че ударът срещу Пеевски и ДПС ще инкасира загуби в България. Електоратът на ДПС вече не е изостанал и не живее само по селата. Много от тези избиратели вече са в големите градове и Западна Европа, обясняват си събитията сами и не им ги тълкува партийния секретар на ДПС. Изселниците обаче виждат като най-близък субект ДПС. ДПС се надява да го компенсира с помощта на „изборната машина на АКП“ сред българските изселници в Турция. Търси се как партията да остане значима в парламента, а не да бъде просто представител на етническите турци“, смята Андай.

Карадайъ може да е полезен на АКП да завладее ДПС отвътре“. Ердоган има близкосрочнa стратегия, „той вижда правителство с премиер от ГЕРБ, а Карадайъ като вицепремиер", казва Андай.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари