Идва ли краят на медицинските сестри и акушерките?

1
Повече от два пъти е спаднал броя на кандидат-студентите в това направление
Повече от два пъти е спаднал броя на кандидат-студентите в това направление Снимка: БГНЕС

На изчезване ли са медицинските сестри и акушерките?

Повече от два пъти е спаднал броя на кандидат-студентите в направление „Медицински специалист по здравни грижи“ в университета в Плевен за изминалите 10 години. Причините за негативната тенденция потърси репортерът Анелия Джамбазка от БНР.

От 635 желаещи през 2011 г. само за десет години бройката им се стопява до 286 през тази, казва ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. Добромир Димитров:

Ниското възнаграждение, лошите условия на труд, тежката професия като цяло, от там кандидат-студентът, черпейки информация каква ще му е реализацията на пазара, той променя решението си, не иска да кандидатства в тези специалности“.

По данни на статистическия институт към края на миналата година у нас има регистрирани близо 45 000 специалисти по здравни грижи. Малко повече от половината от тях са медицински сестри, но въпреки това здравната система изпитва недостиг именно от такива специалисти, казва проф. Димитров:

„Съотношението сестра-лекар е 0,9 към едно. В момента при изискван минимум от 2 към 1. Трябва да заговори наистина държавата, за да защити специалностите „медицинска сестра“ и „акушерка“, за да може да набираме повече кандидати, тоест тази професия да стане по-желана от кандидат-студентите“.

Сред мотивираните в тази професия е Мариела Будина. Тя е сред младите медицински сестри, завършила е столицата и вече практикува в една от болниците в града.

Реших да се насоча към тази професия, защото обичам да помагам на хората и да виждам благодарността в очите им. Аз съм прекарала две години в чужбина - във Великобритания, там също продължих обучение, но реших да се върна в България, защото в чужбина за даден преглед, манипулация ти чакаш с месеци, а в България това нещо го няма".

В началото на този месец здравното министерство предложи на Министерството на образованието професията медицинска сестра да се определи като защитена.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари