Идва краят на обикновените стъкла за прозорци

0
Нови стъклени материали ще намалят разходите за отопление
Нови стъклени материали ще намалят разходите за отопление

Скоро няма да се поставят обикновени стъкла на прозорците.

Завесите и щорите ще бъдат заменени от различни интелигентни прозорци, които могат да се тонират или да се матират при команда, а сега германски инженери демонстрира нов дизайн. Наречените Large-Area Fluidic Windows (LaWin), използват железни частици, поставени в течност, които спират слънчевата светлина на различни нива и събират топлинна енергия от слънцето.

Повечето от интелигентните системи за прозорци са електрохромни, което означава, че променят цвета или прозрачността си при подаване на електрически сигнали преминаващи по проводници, вградени в стъклото. Това позволява на потребителите да матират прозореца, ако искат едновременно да не се вижда, но да пропуска естествена светлина или да затъмнят стъклото, за да запазят къщата хладна.

Тази нова система има подобни приложения, но използва съвсем различен подход. Интелигентния прозорец използва магнитни наночастици от желязо, които са поставени в течност, съдържаща се във вертикални канали в самото стъкло. Тези частици матират прозореца, блокирайки светлината до различни степени и поглъщат топлина, когато е необходимо. Когато потребителя иска да направи стъклото прозрачно, LaWin задейства магнити, които изтеглят тези частици от течността.

Основната характеристика е използването на течности в прозорци и фасади, например като топлоносители позволяващи допълнителни функции”, казва Лотар Вондрацки, координатор на проекта. „За тази цел ние разработваме нови стъклени материали, в които са интегрирани големи структури от канали, които се използват за циркулация на функционални течности. В зависимост от броя на железните частици в течността самата течност приема различни нюанси на сивото или дори става напълно черна. Това позволява автоматично да се регулира пропускливостта на светлина или да се събира слънчева топлина, която след това може да бъде използвана в сградата.”

По отношение на извличането на топлина за площ, учените казват, че системата е ефективна, също колкото и слънчевите топлинни инсталации. Екипът също така казва, че не е обходимо електричество на прозорците, тъй като включването на системата за улавяне на частиците е в отделен резервоар.

Системата LaWin може да бъде по-трудна за производство, тъй като специалните канали трябва да бъдат вградени точно в стъклото, но според изобретателите, тези прозорци трябва да функционират докато сградата се използва. Настоящите прототипи са били произведени с размер от 200 кв. м., като технологията ще бъде мащабирана спрямо стандартните размери на прозорците, както и стъклопакети с два и три слоя.

Основната цел е да се намалят разходите за енергия, по отношение на отоплението и охлаждането на сгради, което съставлява голям процент от потреблението на енергия. Дизайнът вече е финансиран с няколко милиона евро, а търговското приложение е планирано за по-късно през 2018 година.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари