Идеята за нова пролетна ваканция ядоса учителите

8
Направили сме си планове преди месеци, истинска безотговорност е да се прави промяна точно сега, възмущават се те
Направили сме си планове преди месеци, истинска безотговорност е да се прави промяна точно сега, възмущават се те Снимка: БГНЕС

Направили сме си планове преди месеци, истинска безотговорност е да се прави промяна точно сега, възмущават се те

Идеята за нов график на пролетната ваканция на учениците буквално взриви голяма част от учителското съсловие. Масово преподавателите не са съгласни с изместването ѝ за по-късен период и се заканват в социалните мрежи да бойкотират това решение, ако то действително бъде взето от просветното министерство, пише вестник Сега.

Става дума за предложението на Отрасловия съвет към МОН (включващ синдикати и работодатели), отправено преди два дни към образователния министър, за нов график на пролетната ваканция, според който тя се разделя на две части. Идеята бе обявена от председателя на Съюза на работодателите в системата на народната просветна Диян Стаматов във фейсбук профила му, като за броени часове постът събра лавина от бурни и възмутителни коментари.

Според сегашния график учениците от 1-и до 11-и клас и техните учители трябва да отдъхнат в рамките на 9 дни - от 3 до 11 април. За зрелостниците ваканцията е 4 дни - от 8 до 11 април. Предложението на Отрасловия съвет е вместо дълга почивка в началото на април, младежите да почиват 4 дни в средата на март - от 18 до 21 март, а след това втората част от пролетната ваканция да бъде от 29 април до 9 май и да се съчетае с почивните дни покрай Великден.

Мотивите на Отрасловия съвет са, че вече се е натрупала голяма умора у децата и преподавателите заради редуването на присъствено с дистанционно обучение, заради което се налага и по-скорошна почивка. На 17 април приключва първият цикъл на ротация на учениците (тогава всички класове ще са се изредили за по две седмици присъствено обучение) и така те ще могат да си починат 4 дни преди следващия цикъл, смятат директори и синдикати. Освен това според тях правенето на графиците ще е по-лесно, ако се започва от понеделник, а не от средата на седмицата. Идеята за втората част на ваканцията е пък е да се избегне голямото редуване на учебни и неучебни дни, тъй като според Отрасловия съвет не е добре в условия на пандемия да се смесват потоците - 3 и 4 май са почивни (Великден е на 2-и май и затова 3 май се води празничен ден, а Денят на труда се пада през уикенда, заради което ще се почива на 4 май), на 5 май се учи, 6 май пак е почивен и на 7 май пак се учи.

Сливането на пролетната ваканция с великденската и майските празници обаче е точно това, което най-много възмущава учителите. В дните между 29 април - 9 май има точно 4 работни дни - 29 и 30 април и 5 и 7 май, а останалите дни така или иначе са почивни, т.е. така на практика реалната ваканция се оказва доста по-малко дни. "Това е цинизъм", смятат учители.

От гилдията са изключително гневни на предложението, не само защото според тях никой не ги е питал за мнението им, а и заради непредсказуемостта, което внася това в системата. "И родителите, и учителите са си направили планове за ваканцията. Някои са планирали почивки в чужбина от преди месеци и дори година, други - обучения и квалификации. Безобразие е да се прави такава промяна в последния момент", ядосва се учител. "Стига експерименти на гърба на учителите", казва втори. "Това е истинска безотговорност! Явно в началото на година никой от МОН не е видял, че между 1 и 9 май има само 2 работни дни", коментира трети.

Крайното решение за промяна на графика на пролетната ваканция е в ръцете на МОН и просветния министър Красимир Вълчев, който вчера получи грамота за най-успешен министър от новото време от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". МОН все още не е взело решение, коментираха от ведомството.

ИЗПИТИ

Отрасловият съвет е с нагласата повече да не се затварят учебните заведения. Ако все пак се стигне до това, учениците от начален етап от 1 до 4 клас задължително ще останат в присъствено обучение. Социалните партньори смятат и че, трябва да бъдат положени всички усилия за нормалното провеждане на националното външно оценяване в 4 ,7 и 10 клас и матурите в 12 клас.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари