Идентифицираха 140 000 неизвестни вируса в човешките черва

0
Смята се, че бактериофагите са много важни в червата – регулират както бактериите, така и здравословното състояние на човека
Смята се, че бактериофагите са много важни в червата – регулират както бактериите, така и здравословното състояние на човека

Учени идентифицираха над 140 000 вируса в човешките черва

Повечето от половината от тях досега са били неизвестни, съобщи „Сайънс алърт“  и BG VOICE.

Новата база данни е съставена след анализ на 28 000 индивидуални метагенома, събрани в 28 държави. Специалистите от института по биоинформатика към Европейската лаборатория по молекулярна биология и института „Уелкъм Сангър“ са идентифицирали 142 809 вида вируса – бактериофаги (заразяващи бактерии) и едноклетъчни организми – археи.

Смята се, че бактериофагите са много важни в червата – регулират както бактериите, така и здравословното състояние на човека.

Над 36 процента от идентифицираните вирусни групи заразяват повече от един вид бактерии, което потвърждава тяхното участие в създаването на мрежа от генен поток между различни микроорганизми.

Учените са идентифицирали и 280 глобално разпространени вирусни клъстери, включително и нов „Губафаги“, който е кладът на второ място по доминантност в човешките черва.

Клад е група организми, които представляват всички еволюционни потомци на общ предшественик.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари