Идеи за ефектни коледни салати

31

Всяка домакиня иска да изненада приятно своите гости за Коледа, като приготви някакво необичайно и красиво ястие за празничната трапеза

Коледните салати могат изглеждат много впечатляващи, но също така могат да бъдат използвани здравословни съставки, съветва Gotvach.bg.

Празнична коледна салата

Време на приготвяне: 35 минути; порции: 12

Съставки:

340 г шунка, нарязана на ситно

1 бр. авокадо нарязано на половинки, почистено от кора и костилки

3 с.л. зехтин

1 глава маруля Айсберг

0, 5 глава бяло или червено зеле

450 г замразен зелен грах, размразен

1 чаша заквасена сметана

0, 5 чаша пресен лимонов сок

8 яйца твърдо сварени, обелени и нарязани на филийки с дебелина 5-6 см

1 кг чери домати, нарязани на половинки

230 г сирене Чедър, настъргано

Сол

черен пипер – на вкус

Запържете шунката в голям тиган на умерен огън за 10 минути, докато покафенее. Прехвърлете върху кухненска хартия, за да отцеди излишната мазнина. Междувременно сварете яйцата и оставете да се охладят.

В блендер смесете сметаната, авокадото, лимоновия сок и зехтина. Подправете ги със сол и черен пипер и смилате, до гладка и еднородна смес.

Поставете листата на марулята на дъното на дълбока, кръгла и прозрачна купа.

Поставете, нарязаните яйца втори слой – първо във вертикален кръг а след това останалите парчета хоризонтално. Поставете нарязаното зеле върху яйцата и слой чери домати върху него.

Поръсете доматите със сол на вкус, след което поръсете граха.

Изсипете дресинга и заравнете равномерно с изпъкналата част на лъжица върху повърхността. Върху дресинга, поръсете слой настъргано сирене и върху него в средата на купчинка, поставете нарязан бекон на купчина. Поставете салатата в хладилника за известно време да престои. Препоръчително е, да пя приготвите 4 часа преди сервиране.

Празнична салата Шапката на Дядо Коледа

Време на готвене: около 30 минути

Съставки

1 бр. пилешко филе, сварено

2 яйца, сварени

1 бр. круша

1 с.л. счукани орехови ядки

пера от зелен лук

малко майонеза

1 ч.л. горчица

щипка сол

за декорация:

2 червени чушки

150 г твърд кашкавал

За да приготвите ефектната коледна салата, смелете всички посочени продукти на кубчета (филето, яйца, круша, пера от лук), сол и подправете с горчица и майонеза. След това смесвате и поставяте върху съд в не много висока стена. В средата на съда оформете леко заоблен купол, той ще ви служи за шапката на Дядо Коледа.

Подгответе чушките и кашкавала за декорация. Измийте добре чушките, подсушете ги и нарежете на ивици, настържете кашкавала ма ситно ренде.

Покрийте цялата повърхност на салатата с ивици от чушките. Разстилате настъргания кашкавал около салатата, имитирайки пухкавия ръб на шапката. За пискюл можете да заделите 1 лъжичка от салатата, да оформите от нея топче, след което оваляйте в настърган кашкавал.

Коледна салата

Порции: 2

Съставки

кървавица – 120 г

картофи – 2 бр.

кисели краставички – 1 бр.

лук – 0, 5 глава

майонеза – 2 с.л.

подправки - на вкус

Сварете картофите, обелете и охладете. Нарежете лука, краставичката и картофите на малки кубчета. Премахнете обвивката на кървавицата и я нарежете на малко по-големи парчета от останалите продукти. Поставете всички продукти в купа за салата и подправете с майонезата и подправки на вкус. Разбъркайте салатата с колбас и оставете за 10 минути преди да сервирате, гарнирайте с пресни подправки.

Салата Коледен венец

Порции: 6-8, приготвяне: 90 минути

Съставки

пилешко филе - 300 грама

гъби - 300 грама

картофи - 2-3 бр.

лук - 1 глава

яйца - 3 бр.

кашкавал - 100 г

копър - 50 г свежи стръкчета

чушка - 1 бр. червена (за декорация)

сол - 1 щипка

олио - 2 с.л.

майонеза - на вкус

черен пипер - 1 щипка

Измийте и сварете картофите, докато омекнат. Охладете леко, обелете и настържете на едро или средно ренде. Загрейте малко олио в тиган. Обелете лука и нарежете на кубчета. Запържете се в олиото до златисто кафяво и смесете с картофите. Разбъркайте всичко добре и добавете малко сол, черен пипер на вкус.

Поставете чаша в средата на чиния и сложете картофите около нея. Натиснете здраво с лъжица и леко намажете с майонеза.

Следващата стъпка е да измиете, подсушите и нарежете гъбите. Поставете ги в загрято олио и запържете, докато омекнат. Можете също да използвате мариновани гъби в рецептата за салата за Коледен венец. Разпределете ги на следващ слой над картофите, като също натискате здраво.

По желание добавете малко сол и черен пипер. Намажете с майонеза на вкус.

Твърдо сварените яйца, охладете и обелете. Настържете или нарежете на кубчета и поставете върху гъбите. Посолете и намажете с майонеза.

Измийте пилешкото филе и сварете до омекване. Когато се охлади леко, се нарежете на тънки филийки или кубчета. Подправете със сол и черен пипер на вкус и подредете върху гъбите, намазани с майонеза.

Поръсете отгоре с настърган кашкавал, смесен с майонеза и натиснете здраво, така че празничната салата да запази добре формата си. Измийте стръковете пресен копър, подсушете го добре и го поставете отгоре, така че да покрива напълно салатата. По желание може да се нареже и да се поръси отгоре. Украсите салатата коледен венец у дома с каквото и да е - чушки, домати, царевица или маслини, краставица и т.н.

Сервирането на ястието е толкова важно, колкото и вкусът му, особено на трапезата за Нова година или Коледа.

С повечко въображение, както и малко свободно време абсолютно всяка салата, може да се превърне в красиво коледно ястие, което със своя външен вид със сигурност ще създаде празнично настроение за цялото ви семейство!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари