И метавселената на ГЕРБ си има своя Путин

1
Бойко Борисов ще векува като партиен лидер с надеждата да си върне държавата
Бойко Борисов ще векува като партиен лидер с надеждата да си върне държавата

Бойко Борисов ще векува като партиен лидер с надеждата да си върне държавата

От началото на войната в Украйна се говори за метавселената на Владимир Путин - измисления свят в угода на един самодържец. Обаче и ние на родно провинциално ниво си имаме метавселена:

- Той управлява несменяемо, безалтернативно. Животът за него е живот единствено на върха. Автократ. Понеже България не е Русия, държавата той трудно може да управлява вечно. Но партията си – да. И я управлява точно така.

- Избиран и преизбиран е винаги с единодушие в един чисто формален избор. Състезание няма, свобода няма. А когато все пак по някакви процедурни причини следва да отстъпи, става чрез

задкулисие – подставено лице пази мястото му

То не се казва Дмитрий Медведев, а примерно Цветан Цветанов.

- И двамата някога са били дясна ръка. Според случая – и пажове. В един момент стават излишни. Историята на такива хора винаги е еднаква.

- Обградил се е с послушни безлични пионки. Управлява ги лесно, а и манипулира. Често им се подиграва. Нарича ги с нецензурни имена в тайни телефонни разговори. Станат ли публични, те не се сърдят. Напротив – верни са му още повече.

Безценна безличност!

Тя го обгръща с ласкателства за неизменната му гениалност и животворните начала на метавселената. Улисан, от време на време той преживява тежък сблъсък с реалността. Тогава се крие с неизменно заплашен живот от коварен враг.

- Партията му е измислена специално заради него. Тя е създадена точно при прощъпалника му в голямата политика. Без него тя не ще съществува. Не се казва “Единна Русия“, а Граждани за европейско развитие на България – вариация според географска специфика.

- 90% от медиите и интелектуалците угоднически доизграждат метавселената му. Вътрешно го презират, но официално - венцеславят. Захлебват от него. Чакат мига, в който ще стане политически труп. Преди да се превърнат в лешояди, те са мисирки, а той ги гълчи периодично – уж, че няма общо с тях, а и да изпъква на фона им.

- Прави доколкото и както може държавата да функционира съобразно неговите интереси. Корупция е прояжда из основи, защото само корупцията може да е лепило на такава държавност. Лепилото разнасят безличните угодни пионки.

- Въобразява си до побъркване, че народът го обича. За щастие, не му праща танкове, за да ги посрещат хората с цветя. Просто се движи с луксозен автомобил. Измислил си е актуална мисия – не да “денацифицира“, а да спре “изчегъртването“.

Да, познахте – той се казва Бойко Методиев Борисов. През тази седмица бе преизбран с пълно единодушие за лидер на ГЕРБ. Пък ако се чудите какво друго прави тия дни, то е същото, каквото винаги: обикаля страната и ръкостиска трудови колективи. Привижда му се всенародно желание да бъде върнат на власт; сляп за простата истина, че ръкостисканите хорица се

стичат край него заради личната им борба за хляба

Враца, Търговище, Котел са градовете, които той посети напоследък – все управлявани от ГЕРБ, без ГЕРБ там хляб няма.

Няма какво да се чудим кой знае колко на тая метавселена. До нея се стига със стълбата на Смирненски. Бяха времена, в които Борисов разправяше, че ще подмладява ГЕРБ, ще сменя поколенията, понеже се изхабяват... Нищо от това не се случи. Цвета Караянчева, Йорданка Фандъкова, Иван Тотев, Вежди Рашидов... попълниха отново гвардията му. И, разбира се, лично той ще векува над тях. С надеждата да си върне България.

Всичко това до голяма степен може да мине за обикновено партийно поведение. Но не е, защото на изборната конференция всички тия хора поеха курс към предсрочни избори. В условия на съвсем истинска война на 500 км от България, при бежанска вълна и безброй кризи, предизвикани от външната среда, те целенасочено тръгват да събарят властта. Не е незаконно да искаш предсрочни избори. Но следва да се каже, че такова поведение, точно сега! е в ущърб на държавата и обществото. Не иде реч, че ГЕРБ трябва да бъде съгласна с властта. Но нека бъде конструктивна опозиция, коригираща, а не саботираща! Независимо от безспорните недостатъци на правителството, точно в този момент

на България не са нужни поредните предсрочни избори

Стабилност е нужна много повече, отколкото при управлението на ГЕРБ (тази дума бе омърсена от лозунгите).

А не става ли дума наистина за саботаж? Нима някой си въобразява, че за истериите с цените не допринесе ГЕРБ? Министрите обвиниха младежката организация на партията и темата се превърна в типично пререкание власт - опозиция. Но е безспорен факт, че при паниката с бензина ГЕРБ наду информационния балон.

При преизбирането си тази седмица Борисов каза, че дворът на ГЕРБ още се нуждае от овчарско куче. Преди 11 години

той подари на Владимир Путин... овчарско куче

В разгара на украинската криза това не са обикновени думи. Това е послание с точно определен адресат на иначе огромния евроатлантик Бойко Борисов.

И още няколко негови актуални цитата (от фейсбук профила му): “Аз нямаше да позволя да се вдигне цената на тока на българите с 1 стотинка“; “Тъкмо възстановихме държавата след Орешарски и дойде "промяната" и ни върна в първи клас“ (Орешарски падна преди 7 години, Борисов явно искрено мечтае да векува);“Около 40 000 българи починаха от коронавирус, откакто Кирил Петков е в управлението. Това вероятно са повече жертви, отколкото ще даде войната в Украйна“. Така става ясно, че метавселената е и безкрайно цинична.

Но само по себе си изречението "нямаше да позволя да се вдигне цената на тока на българите с 1 стотинка" е фамозно. Прикрепено към "винаги съм се борил за мир, добросъседство, за толерантни отношения, за дипломатически решения" (казани от Борисов в компанията на украинския посланик), показва, че авторът им притежава чутовно разбиране за собствената си значимост.

Той си мисли, че е световен фактор. А реално метавселената му вече се простира само до оградата на двора му в Банкя.

Автор: Диян Иванов / СЕГА

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    Мунчо
    Прекалено много думи за толкова просто нещо като Тиквомир.
  • -6
    2
    Я бе
    Поредното клозетно излеяние на червен мост.ком
  • 5
    1
    Русенец
    Великолепно написано!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари