Христо Иванов: Парламентът има съдбовна отговорност да излъчи правителство

0
Президентът поздрави партията за по-високия резултат на вота
Президентът поздрави партията за по-високия резултат на вота

Президентът поздрави партията за по-високия резултат на вота

"Предизвикателствата пред страната ни изправят Народното събрание пред мисията да състави по възможно най-бърз начин легитимно правителство, което да се ползва с широка парламентарна и обществена подкрепа."

Това заяви президентът Румен Радев в началото на консултациите с "Демократична България" преди връчването на мандат за съставяне на правителство.

"Проблемите за решаване са много - контрол на изпълнителната власт, изкореняване на лобизма, демонтаж на порочния управленски модел. Но, искам да изостря вниманието към нещо, което касае бележките на ЕК към последния вариант на Плана за възстановяване и устойчивост. Изискванията на ЕС непрекъснато се увеличават. Към нас се предявяват вече тези изисквания като условия за отпускане на средствата. Става дума за ясен календарен график за преход и реформа в правосъдната система", заяви държавният глава.

"Има изисквания за реформи в здравеопазване, пазарните механизми така, че икономиката да е поставена на ясни принципи, които да защитават собствеността и да стимулират инициативата. Посочва се неудоволетвореност от работата на БЕХ и се очакват дълбоки реформи по начина на управление на холдинга. Посочва се, че България е страната с най-голям относителен дял в ЕС с директно договаряне на поръчките в ЕС, без прозрачни и отворени конкурси. Това е не просто раздаване на пари, а инструмент за създаване на реформи. Те не могат да бъдат направени от служебния кабинет. Това изисква парламент с ясна реформаторска воля и правителство, обединени около общи принципи. Тогава тези средства ще бъдат отпускани и ще имат ефект, защото ще доведат до модернизация и реален икономически темп", заяви Радев.

"Това са теми, които са във фокуса на нашата програма и решенията, които предлагаме. За съжаление отново трябва да се подготвим за нова ковид-вълна и това не е нещо, пред което можем да си затворим очите. България и здравните власти и институции трябва да започнат да се готвят каквато и да е вълната да мине през нея с минимално либерални мерки. Не просто ЕК посочва проблема с правосъдието като фундаментален, не просто за да не бъдат откраднати някакви пари. А, наистина да бъдат инвестирани в едно бъдеще, в което нашите деца са тук", заяви Христо Иванов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари