Христина от Русе разкри какво се случва с "Колелиба"

0

Aрхитектът, който стои зад иновацията Koleliba /Къща на колела/ се казва Христина Христова, на 27 години от Русе.

Понастоящем след няколко години прекарани в Лондон, тя живее в София. Казва, че е архитект, макар че технически все още довършва образованието си в УАСГ. 

Хриси и съпругът й разказаха какво се случва с проекта им 2 години след неговото стартиране пред Иван Белчев от списание Амбиция:

Екипът на Колелиба се състои от скромните двама души – Христина и съпругът ѝ.

Те са като от реклама на кафе, „неочаквана комбинация”. Той е автомеханик – тя архитект, той действа – тя мисли, той учи, като прави – тя намира всички възможни учебници, той е по сръчностите – тя по идеите; и така те се допълват. Вярват си и се надъхват един друг, за да не се отказват и тогава, когато не е розово.

Оригиналът на Колелиба се появява през 2015 г. Как се промени идеята оттогава, за да предлагате днес още два допълнителни варианта?

Слушахме кой какво ни пита. Писахме си по чатове, връщахме имейли, говорихме с всеки, който имаше нещо да ни каже и да пита.

Двата ни модела са отговор на нуждите на всички тези хора, които несъмнено ни помогнаха и ни ориентираха.

Освен това предлагате Колелиба по поръчка. Разкажете ни за процеса по създаването ѝ.

Колелиба по поръчка е и нещото, с което още от самото начало стартирахме. Персоналното внимание, умението ни да слушаме, надявам се повече отколкото да говорим са специалното нещо, което хората, решили се на тази стъпка, получават.

Нас ни вълнува дали си вдигате краката на масата в хола, дали тайничко пушите на прозореца, когато вали, дали децата ви се мушват между вас рано в събота сутрин. Тези неща раждат и вдъхновяват проектите ни.

Вашият проект е представен в немска специализирана книга за мини къщи. Как успяхте да влезете в страниците ѝ и какво ви донесе това?

Да, първата книжка Winzig и още топлата от печатницата на Монса – Mobile homes, а скоро и в Tiny houses for Dummies, от популярната серия книжки. Не сме търсили изявата в тези издания, редакторите им се свързаха с нас.

Искрено се радваме, че Колелиба се нарежда в тези книжки редом с архитекти, много по-успешни и популярни от нас. За ползите от представянето ни там може би е рано да съдим. Засега ни стига, че някои е оценил труда ни, което е голямо признание.

През лятото на 2016 вашата мини къща беше на 100% резервирана в къмпинг „Градина”. Опишете ни един ден на плажа с Колелиба.

Събуждаш се, защото през ленените завеси се процеждат слънчеви лъчи. Отваряш хладилника, забъркваш едно ледено фрапе и сядаш на пейката отвън. Гледаш как всеки от съседите се разбужда и се любува на неговата си чаша кафе. Но тук всяка закуска е като в събота сутрин.

Палачинките канят и комшиите и от закуската до вечерята се намира с кого да си поговориш, да хапнеш студена диня или да изпиеш по мента. Моренцето си е моренце, правиш няколко дължини и се връщащ да си допиеш.

Епизодът с деца на море е също забавно изживяване на Колелиба. Бебоците са в пясъчния рай – къде си играят, къде си хапват, важното е всички да са доволни.

Какво да очакваме това лято от екипа ви?

Прототипът си остава на „Градина” и ако разказът за един ден на Колелиба ви харесва, сте добре дошли. Подготвяме изненадата за този сезон, която скоро ще споделим с вас. Разбира се, Колелиба отново е, така да кажем, „средство” за приключения.

Източник: списание Амбиция
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари