Храните, които ще повишат настроението ви рано сутрин

0
Правилната закуска ще ви помогне най-накрая да се събудите и да започнете новия ден положително
Правилната закуска ще ви помогне най-накрая да се събудите и да започнете новия ден положително

Всеки човек започва сутринта по различен начин. Правилната закуска ще ви помогне най-накрая да се събудите и да започнете новия ден положително.

Американският диетолог Кери Ханс обясни, че съществуват редица хранителни вещества, които могат да имат положителен ефект върху психичното здраве. Тя назова продукти, които ще дадат ви енергия сутрин и могат бързо да подобрят настроението, сподели Actualno.bg.

1. Пълнозърнест хляб

Пълнозърнестият хляб е източник на витамини от група В. Според диетолога, това вещество е важно за поддържане на здравето на мозъка, помага на организма да абсорбира въглехидратите, които снабдяват човешкото тяло с енергия. Добавките с витамин В също ви помагат да управлявате по-добре стреса през целия ден.

2. Авокадо

Авокадото съдържа фолиева киселина, дефицитът на която се свързва с депресия, обяснява диетологът. Този плод е богат и на антиоксиданти, които имат благоприятен ефект върху психичното здраве.

3. Домати

Подобно на авокадото, доматите са с високо съдържание на антиоксиданти. Говорим за ликопен (червен пигмент от групата на каротеноидите), който също може да намали риска от депресия.

4. Пушена сьомга

Пушената сьомга е признат източник на Омега-3 мастни киселини. Това вещество помага за поддържане на здравето на мозъка и също така подобрява производството на серотонин, „хормона на радостта“, отговорен за доброто настроение.

5. Горски плодове

Според диетолог, повишаването на глюкозата предизвиква лошо настроение. Нивата на захар могат да се стабилизират с фибри, на които са богати малините. Също така ви позволява да се чувствате по-сити по-дълго време, тъй като фибрите се усвояват по-бавно. Освен малини, Кери Ханс съветва да ядете боровинки за закуска. Съдържат флавоноиди, които поддържат стабилно емоционално състояние.

6. Гъби шиитаке

Тези гъби могат да подобрят настроението, тъй като съдържат витамин D. Най-добре е да комбинирате шийтаке със зеленчуци или да добавите към омлета.

7. Родиола

Тази билка е адаптоген, който помага на мозъка и тялото да се справят със стреса. Можете да добавите родиола към диетата си с помощта на билкови чайове или хранителни добавки.

8. Кисело мляко

Пробиотиците в киселото мляко подобряват състава на чревната микробиома, както и подобряват настроението, се казва в изследванията. В допълнение към киселото мляко същите свойства имат комбуча или кимчи.

9. Овесена каша

Традиционно диетолозите наричат ​​тази конкретна каша една от най-добрите за закуска. В допълнение към изобилието на фибри, овесът съдържа забележимо количество селен, който помага за укрепване на нервната система.

10. Чиа

Чиа семената са богати на омега-3 мастни киселини. Освен това, са източник на магнезий, чийто недостиг може да доведе до безсъние и депресия.

За мнозина сутринта не е най -приятното време на деня. Това е особено вярно за тези, които не могат да се събудят поради безсъние или липса на сън. Закуската може да ви помогне да получите енергиен тласък, ако комбинирате протеини и сложни въглехидрати със здравословни мазнини по правилния начин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари