Храмът "Св. Александър Невски" тъне в мрак от месеци

1
Причината - ремонт на осветителните тела около и в църквата
Причината - ремонт на осветителните тела около и в църквата Видео: NOVA

Причината - ремонт на осветителните тела около и в църквата

Катедралният храм „Св. Александър Невски” потъна в мрак и това продължава вече няколко месеца. Причината - ремонт на площада около храма и на осветлението на църквата.

„Това е безспорно най-значимата, смея да твърдя и най-красивата сграда в България”, заяви Архимандрит Герасим, предстоятел на църквата.

Осветлението ще бъде подменено като част от проекта за реконструкция на цялата зона, заедно с тротоарните настилки и другото осветление”, обясни Димитър Петров от Столичната община.

Оттам заявиха, че ремонтът се е проточил толкова много заради обжалвания на процедурите.

Храмът не свети изцяло от южната страна. От север има няколко осветителни тела, но те ще бъдат спрени за да се заменят всички стълбове”, поясни Архимандрит Герасим, предава NOVA.

Надеждата е все пак за Великден да има светлина.

Вероятно ще трябва да се потърси алтернативно осветление за празника”, смята още Герасим.

Добрата новина е, че с новото LED осветление общината ще плаща три пъти по-малки сметки за ток. Оттам уверяват, че то е съгласувано с всички институции и ще подчертава архитектурния стил на катедралата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Стефан
    Материалът е пълна глупост. За първи път посетих този храм през 1973г. , а за последен преди седмица. С всяко ново посещение нещата в него ставаха все по-трагични. Преди седмица бях в храма и видях,че стените му са черни от прав до такава степен,че почти 90% от стенописите не се виждат изобщо. На централният купол образа на Христос-пантократор е петно от петна, а прозорците около него са с наполовина заменени оранжеви стъкла.. Над амвона и на стената срещу него не може да се различи има ли стенописи и какво е нарисувано.. Мозайката по пода на много места е изронена- с една дума трагедия. Най-важното за един храм е неговата същност, т.е. вътрешност, а тук са се загрижили за външността му.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари