Хотелите в Турция вдигат "Оранжев флаг"

0
Тонове храна разхищават туристите в турските курорти
Тонове храна разхищават туристите в турските курорти

Хотелите в Турция, които работят по системата „ол инклузив“, ще участват в проекта "Оранжев флаг", чиято цел е да се намали количеството на хранителните отпадъци, съобщават от Асоциацията на туроператорите в Русия, предаде OFFNews.

„Инициатор на проекта е Али Акгюн, който по време на почивка в Анталия се е ужасил от многото неизядена от туристите храна, оставена в чиниите. Проблемът с хранителните отпадъци в Турция е много остър – всяка година в страната се изхвърлят 18 млн. тона плодове и зеленчуци, 4,9 млн. хлябове. Общата им стойност се оценява на 214 млрд.турски лири“, посочват от асоциацията.

Към проекта "Оранжев флаг" вече са се присъединили 250 хотела, съобщава турското издание Turizmgazetesi. Сред мерките, които ще се предприемат, са малки комплименти за гостите, които ще вземат толкова храна, колкото могат да изядат, а също и агитационни плакати, убеждаващи туристите да не трупат в чиниите си планини от продукти. Предвижда се още да се намалят размерите на чиниите.

Участниците в проекта се ангажират да обучат кухненския персонал правилно да планира разхода на продуктите. Самото участие е доброволно за хотелиерите.

„Руските туроператори считат, че за туристите тази инициатива няма да бъде проблем. Нашите съотечественици все повече отделям внимание на правилното хранене така, че днес и в хотелите на Турция е невъзможно да бъде видян руски турист, който да носи две чинии с планини от ядене“, уточняват от руската асоциация.

Според представители на една от най-големите туроператорски компании, работеща по турско направление, не малък процент от туристите спазват културата на потреблението и дори лично са готови да правят забележки на гостите на хотела, които не се придържат към подобни правила.

Туроператорите отбелязват също, че „Оранжев флаг“ ще се реализира в съответствие с популярния сега в цял свят тренд на разумното и екологично потребление. В хотелите той се проявява не само в съкращаването на хранителните отпадъци, но и в сортирането на боклука, и в отказа от ежедневната смяна и пране на спалното бельо и кърпите.

Източник: OFFNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари