Хоацини - птиците, които се катерят като хората

1
Птичките използват крилата си така, както човекът използва ръцете си
Птичките използват крилата си така, както човекът използва ръцете си

Малките на птиците хоацини, които се срещат в Южна Америка, могат да се катерят, използвайки крилата си така, както човекът използва ръцете си, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. 

Тъй като нямат нокти, бебетата хоацини позиционират първо едното си крило и след това разположеното противоположно на него краче, преди да преместят другото крило и разположеното противоположно него краче. "Те се катерят като хората", увери съавторката на изследването Аник Абурашид от Природонаучния музей в Париж.

Учените заснели координираните движения на крилата и крачетата на бебета хоацини във Венецуела. Според авторите на изследването бебетата хоацини са единствените птици, които умеят да го правят. Става въпрос за координация, която е използвана за ходене, плуване и катерене. "Смяташе се, че тя е изчезнала, когато тероподите, които са роднини на птиците, загубили способността да използват предните си крайници за придвижване", поясниха учените.

Всички днешни птици извършват синхронизирани движения с крилата си, като ги размахват едновременно във въздуха или водата. Някои динозаври обаче имали нокти в края на крилата си. "Възможно е тези динозаври също да са използвали крилата си за катерене", отбеляза Аник Абурашид. Археоптериксите, които се срещали преди около 150 милиона години, имали по три нокътя във всяко свое крило.

Резултатите от изследването са публикувани в Science Advances.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари