Хиляди испанци протестираха срещу карантинните мерки

1

Хиляди хора с автомобили и мотоциклети, надувайки клаксони и развявайки испански знамена, взеха участие в днешната демонстрация в Мадрид на крайнодясната партия "Вокс" срещу политиката на правителството във връзка с коронавируса, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.

Подобни демонстрации на "Вокс" бяха организирани и в други испански градове, сред които Севиля, Барселона, Малага, Валенсия, Кордоба и Билбао.

Испания, която на 14 март въведе една от най-строгите карантини, започна да смекчава ограниченията, но Мадрид и Барселона продължават да са под карантина.

Демонстрантите призоваха премиера социалист Педро Санчес и вицепремиера от крайнолявата формация "Подемос" Пабло Иглесиас да подадат оставка заради начина, по който са реагирали на кризата с коронавируса - особено заради карантинните правила и негативното им отражение върху икономиката и заетостта.

"Време е да вдигнем голям шум срещу правителството на безработицата и бедността, което изостави нашите предприемачи и работещи", заяви "Вокс" в Туитър.

Лидерът на "Вокс" Сантяго Абаскал, който ръководеше демонстрацията в Мадрид, се обърна с реч към участниците в протестната проява. Абаскал изтъкна, че правителството на Педро Санчес е отговорно за "най-лошото справяне с тази криза на цялата планета".

Протестите срещу карантината започнаха миналата седмица в богатия мадридски квартал "Саламанка", където хората изразиха недоволството си с дрънкане на тенджери и тигани. Днешната серия от прояви на "Вокс" обаче е първият организиран протест срещу правителството от началото на пандемията от коронавируса, отбелязва Ройтерс.

Испания регистрира 28 628 смъртни случая от Ковид-19 и 234 824 случая на заразяване с коронавируса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари