Хиляди души умират у нас след усложнение при грип

0
Самолечението може да има лош край
Самолечението може да има лош край

Кашлицата може да се провокира от ниските температури, от мръсния въздух, от настинка, от възпаление на ларинкса или трахеята, от бронхит или пневмония, от астма и дори от рак на белия дроб.

Причините са многобройни, затова и лечението не може да бъде еднакво при различните случаи, подчертават специалисти. Вирусолози съветват най-вече да не се избързва с предписване или самолечение с антибиотици при най-малката кашлица, защото неправилното лечение допълнително утежнява състоянието.

По данни на Клиниката по инфекциозни болести към ВМА-София 5-6 хиляди души годишно умират от усложнения след грип в България, затова на заболяването не бива да се гледа като на невинно. 

Специалистите поясняват, че грипът засяга по-често децата и много бързо води до усложнения, главно пневмонии. Макар и по-рядко, има и случаи на увреждания на централната нервна система, мускулно-ставния апарат, сърцето, бъбреците, дори мозъка. Д-р Атанас Янев, пулмолог във ВМА, уточнява, че инфекциите на горните дихателни пътища са сред най-масовите проблеми през студените месеци.

Той съобщава, че честотата на дихателни инфекции при подрастващите и възрастните е 2-4 пъти годишно, а при децата дори до 8 пъти.

Специалисти подчертават, че при много студено време кашлицата е съвсем естествена проява на организма и тя дори има благоприятно действие, тъй като помага да се изхвърлят вредни агенти. Затова и не се препоръчва нейното потискане на всяка цена. 

Пулмолози изтъкват, че най-голямата грешка е да се прилага единно лечение за различен тип кашлица. Обясняват, че за суха обикновено се препоръчват потискащи агенти, а за влажна – отхрачващи. Но това отново зависи от общото състояние на конкретния пациент. В някои случаи кашлицата може да е предизвикана единствено от стичането на секрети от носа в гърлото.

Тогава не е опасна, но няма да мине, ако не се лекува първопричината – тоест хремата, категорични са специалисти. Лекари съветват при дразнеща кашлица, с придружаващи втрисане, мускулни болки, хрема, да се потърси бързо медицинска помощ. Ако става дума за вирусна инфекция, най-ефективно е приемането на противогрипни препарати в първите 24 часа след проявата на симптомите.

Сухата кашлица може да е симптом за бронхит, но в някои случаи той се проявява с постоянно отделяне на секрети. “Лаеща” е най-често, когато има възпаление на ларинкса или трахеята. Но понякога този тип кашлица може да говори и за наличие на астматичен пристъп. 

За пневмония може да има съмнение при продължителна, дълбока кашлица, с придружаващи симптоми като отпадналост, поддържане на температура – дори и не много висока – около 37,2 градуса. В такива случаи е задължително пациентът да бъде преслушан от специалист, да се направи рентгенова снимка и да се пусне изследване на кръвта. 

Учени обясняват, че кашлица може да се провокира и от алергични кризи, гастроезофагеален рефлукс, туберкулоза, дори рак на белия дроб, затова е добре тя да не бъде лекувана самоинициативно, а да се потърси специалист.

Рискова е и когато засяга най-малките пациенти. Затова е добре децата винаги да бъдат водени на лекар дори само при повърхностно кашляне. Тези под 2-годишна възраст могат да развият остър бронхиолит в рамките само на няколко часа, затова лекарите съветват родителите на кърмачета да са бдителни за всякаква проява на кашлица

За по-големите деца специалистите препоръчват отново да се избягва самолечение със сиропи или бабини рецепти, преди да се посети лекар. В много от случаите причината може да е съвсем безобидна – ниските температури навън или сухия въздух в стаята заради силно парно.

Но в други може да се окаже пневмония. Това обаче може да бъде преценено единствено от лекар. Специалисти уточняват, че често се допускат грешки, като прекалено прибързано се предписва антибиотик и поясняват, че той действа единствено при наличие на бактериална инфекция, но не и при грип.

Вирусолози насърчават да не се бърза с предписване, или самолечение с антибиотици при най-малката кашлица. Уточняват, че ако не се прецени правилно дали пациентът просто е настинал, дали има вирусно заболяване или става дума за развит бронхит или пневмония, може да се стигне до още по-сериозни проблеми. 

Специалистите изтъкват, че честата употреба на антибиотици излага организма на риск, защото може да се стигне до резистентност. А това води до създаване на бактериални щамове, които са нечувствителни и не се влияят от стандартните антибиотици и ако наистина се стигне до усложнение, лекарството вече няма да действа. 

Вирусолози напомнят, че е добре такива препарати да се предписват единствено след направена кръвна картина и отчитане на стойностите на CRP - С-реактивния протеин, чиито нива се увеличават при възпаление.

Източник: 168 часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари