Хиляди българи с тежки увреждания останаха излъгани!

1
Над 123 000 души получават 87 лева помощ
Над 123 000 души получават 87 лева помощ Снимка: Getty Images

Хиляди българи с тежки увреждания останаха излъгани от обещанията на управляващите за значително по-висока финансова подкрепа.

Едва 12 932 от 162 800 души с над 90% увреждане са получили право на максималната помощ по новия Закон за хората с увреждания - 198.36 лв. За сметка на това 123 550 са поставени в далеч по-леката категория и получават 87 лв. помощ.

Това е станало не заради степента на техните увреждания и нуждите им, а заради вида на пенсията, която получават, пишат Искра Ценкова и Яна Николова във Вестник СЕГА. Така от максималната помощ са лишени хиляди българи, за които уж тя беше предназначена - тези, които освен над 90% увреждане имат нужда и от чужда помощ. Това става ясно от десетки сигнали на потърпевши граждани до институциите и от справка, изготвена по искане на в. "Сега" от Агенцията за социално подпомагане.

Според новия Закон за хората с увреждания хората с 50 и повече процента увреждане получават от тази година финансова подкрепа, в която се обединиха досегашните целеви добавки. Размерът на подкрепата е между 24.36 и 198.36 лв., но не зависи само от степента на увреждането и нуждата от чужда помощ, а и от вида на получаваната пенсия. Така лице с над 90% увреждане, право на чужда помощ и социална пенсия за инвалидност получава 198.36 лв. Ако обаче същото лице получава наследствена или обикновена пенсия - за осигурителен стаж и възраст, взима само 87 лв. А ако има една година стаж и получава пенсия за инвалидност поради общо заболяване, му се полагат 104.40 лв. Някои от тези пенсии са с няколко лева разлика, но водят до над 110 лв. спад в получаваната помощ.

При приемането на закона социалният министър Бисер Петков обещаваше значително по-висока подкрепа именно за най-уязвимите хора. "Идеята е сумата за хората в най-тежко положение – с над 90% инвалидност, които не са работили и нямат възможност да работят поради физическото си състояние, да се доближи максимално до помощта, която получават децата до навършване на пълнолетие", обясни тогава министърът. Много от тези хора обаче ще получат значително по-ниска сума от очакваното.

Според статистиката на НОИ към края на март тази година 76 154 души с над 90% увреждане получават добавка за чужда помощ - това са хората, за които се смята, че са в най-тежко положение и не могат да се справят сами с ежедневните си нужди. От тях обаче само 12 932 са попаднали в групата за най-високо подпомагане от 198.36 лв. месечно, защото останалите получават не социална пенсия за инвалидност, а друг вид - наследствена, за военна инвалидност и пр., показват данни на Агенцията за социално подпомагане към края на май.

Разграничението на хора с едни и същи увреждания и нужди, но различни по вид пенсии се разминава с други текстове в същия закон. Чл. 69 например гласи, че "финансовата подкрепа за хората с увреждания се състои от два компонента - месечна финансова подкрепа съобразно степента на увреждането и целеви помощи съобразно вида на увреждането". В същото време от статистиката за отпуснатите помощи на АСП става ясно, че за мнозинството хора именно видът на пенсията се е оказал решаващ фактор.

Освен близо 13-те хиляди лица с максимална помощ други 26 318 лица със същите характеристики, но с пенсия за инвалидност поради общо заболяване (т.е. имат поне 1 г. осигурителен стаж) получават 104.40 лв. За сметка на това 123 550 лица с над 90% увреждания са поставени в далеч по-леката категория и получават 87 лв. помощ. В тази група са попаднали и военноинвалидите - хората, които получават пенсия, тъй като са пострадали по време на наборна военна служба, служба в запаса или в резерва, както и при оказване съдействие на въоръжените сили. По данни на техните съюзи 181 души с пенсия за военна инвалидност, над 90% увреждане и право на чужда помощ са разпределени в по-ниска категория и получават 87 лв. вместо 198 лв.

Много въпроси за ниския размер на помощта има и в сайта на социалното министерство. Оттам обаче не виждат проблем в новия закон. В. "Сега" попита ведомството дали са обсъждани законодателни промени на спорния чл. 70 от закона, в който са определени видовете финансова подкрепа. "В хипотезите на чл. 70 релевантно условие е и видът на пенсията, получавана от лицето, което предпоставя интензитета на подкрепата", обясняват от там. Според отговора "при определяне размера на месечната финансова подкрепа е взета под внимание неотложната необходимост от оказване на подкрепа за най-уязвимите лица". Социалната пенсия за инвалидност обаче в момента е 159.29 лв. Минималната наследствена пенсия е само няколко лева по-висока - 164.57 лв., но тези няколко лева стигат да запратят човек с над 90% увреждане и право на чужда помощ в далеч по-ниска категория с по-ниска помощ.

още - на 12-а и 13-а стр.

КАТЕГОРИИ

- хора със степен на увреждане от 50 до 70.99% - 7% от линията на бедност, или 24.36 лв. за 2019 г.;
- хора със степен на увреждане от 71 до 90% - 15% от линията на бедност, или 52.20 лв. за 2019 г.;
- хора със степен на увреждане над 90% - 25% от линията на бедност, или 87 лв. за 2019 г.;
- хора с над 90% степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават пенсия за инвалидност поради общо заболяване или поради трудова злополука или професионална болест - 30% от линията на бедност, или 104.40 лв. за 2019 г.;
- хора с над 90% степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност - 57% от линията на бедност, което прави 198.36 лв. за 2019 г.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари