Хеликоптер и 100 човека гасят пожар в Рила

0
Пожарът край Сухото езеро възникна в събота сутринта около 10 часа
Пожарът край Сухото езеро възникна в събота сутринта около 10 часа

Хеликоптер и 100 човека на ръка гасят втори ден пожарът, който възникна край Сухото езеро в Рила.

"На място са огнеборци, служители на НП „Рила“, на ЮЗДП, планински спасители и доброволци. „Първоначално огънят е обхванал площ от 1 декар, но впоследствие се разрасна. В момента в пламъци са между 8-10 декара“, обяви говорителят на ОДМВР – Кюстендил, Катя Табачка, цитирана от Монитор.

Горят сухи треви и храсти, клек, както и бял бор и мура. В потушаването на пламъците се включи и хеликоптер МИ-17 – единственият, който е останал за гасене на горски пожари в България.

„От 9:45 часа в неделя сутринта до 11 часа са направени общо 4 облитания над района. Пожарът е локализиран, надяваме се на успеем да го потушим до края на деня“, обявиха от огнеборци от мястото на инцидента.

До района на пожара се отива само пеш по туристическа пътека за около два часа. Гасенето е предимно ръчно, правят се ивици с лопати, за да не се разпространи огъня в иглолистната гора обяви и директорът на РДПБЗН, комисар Светослав Георгиев, който ръководи екипите.

Езерото пък оправдава името си, тъй като по това време на годината в него няма и капка вода. Пресъхнало е и единственото дере на около 20 минути преди Сухото езеро.

„Създаден е изнесен щаб за координация на действията, който се намира на Кирилова поляна. Той се ръководи от началника на районната противопожарна служба в Рила – Стефан Тафтаджийски. Продължават облитанията с хеликоптер, допълни още Катя Табачка.

Пожарът край Сухото езеро възникна в събота сутринта около 10 часа. Сигналът е подаден от турист, който слизал от хижа „Рибни езера" към Рилския манастир. Най-вероятно инцидентът е предизвикан от туристи, които са нощували в района на езерото и са палили огън.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари