Хартиената коалиция: Уволняваме когото и когато поискаме

1
С "отстрела" на шефа на Сметната палата ГЕРБ, БСП и ДПС напълно разгромиха мита за независимите контролни органи
С "отстрела" на шефа на Сметната палата ГЕРБ, БСП и ДПС напълно разгромиха мита за независимите контролни органи Снимка: Христо Комарницки

С "отстрела" на шефа на Сметната палата ГЕРБ, БСП и ДПС напълно разгромиха мита за независимите контролни органи

Хартиената коалиция нанесе нов удар. След като съсипаха машинното гласуване, ГЕРБ, БСП и ДПС в удивителен сговор посегнаха и на Сметната палата и изхвърлиха председателя ѝ Цветан Цветков в светкавична операция. Уволнението бе толкова неочаквано и бе извършено с такава брутална решителност, че опонентите - ПП и ДБ, почти не успяха да реагират. Този път към хартиения пакт се присъедини и "Български възход". "Ювелирната операция" по премахването на шефа на Сметната палата разби всякакви илюзии, че контролните институции в България са независими и могат да работят, без да треперят да не настъпят интереси на силните на деня, пише Юлиана Бончева във вестник СЕГА.

"Скандалът Нексо" се оказа формален, но основен повод за отстраняването на Цветков. И този, и останалите "аргументи", изложени от депутатите, издишат.

От ДПС обвиниха Цветков, че е проспал случая с даренията на разследваната криптоплатформа "Нексо" за "Демократична България". Депутатът Йордан Цонев дори патетично описа ситуацията като "петно върху цялата политическа система, което ще продължи да се разраства". С назидателен тон той изчете текстове от законите за политическите партии и за Сметната палата, според които одиторите имат право да изискват всякакви справки и документи за дарители, вкл. и от НАП. Цонев е прав, но само наполовина - инспекторите от СП наистина имат широк достъп до информация, но не за да разследват произхода на средствата (за това си има други органи и депутатът от ДПС несъмнено го знае), а за да проверят дали няма разминавания между декларираното от дарителя и от получателя на дарението.

Да не говорим, че Сметната палата още не е стигнала до проверки на отчетния период, в който са били направени даренията от "Нексо". А и къде е тук скандалът? Престъпници ли са служителите в "Нексо"? Само съдът може да каже, а присъди няма. Иван Гешев каза, че прокуратурата работи от миналата есен по случая "Нексо", но обвиненията са съвсем пресни. Сметната палата не е съд и няма нито права, нито инструменти да проверява и преценява дали дадени дарения са чисти или с лекета. Ако някой твърди обратното, или не е чел закона за Сметната палата или съзнателно заблуждава.

Депутатите, които уволниха Цветков, твърдяха, че палатата бавела приключването на одити. Ако бавенето е повод за отстраняване, какво чакат, та не вдигат червен картон на Иван Гешев - прокуратурата с години не може да приключи знакови разследвания, например за златните кюлчета и за къщата в Барселона.

Корнелия Нинова се оплака, че докато била министър на икономиката, председателят на Сметната палата скрил от нея одита за ремонтите на язовирите и пратил доклада в прокуратурата. Това е "засекретена корупция", отсече председателката на социалистите. Всъщност Нинова отлично знае какво пише в доклада, защото още миналата година обясняваше какви скандални разкрития има там и как всеки пасаж описва "състав по Наказателния кодекс". По принцип, когато Сметната палата приключи дадена ревизия, тя винаги запознава с доклада си ревизираното ведомство или дружество, а то има право да даде обяснения и възражения. В случая с язовирите одитният доклад е бил пратен на подчинената на икономическия министър държавна компания ДДК, през която минаха 500-те милиона лева за финансиране на ремонтите.

Иначе с (не)публичността наистина има огромен проблем, само че вината не е на Сметната палата. Тя е длъжна да изпраща одитните доклади, в които има данни за евентуални престъпления, на прокуратурата, където слагат гриф "секретно", за да няма изтичане на информация до приключване на разследването. Така е от години, а одитът за язовирите е просто поредният засекретен заради криминални нишки, един от многото. И Корнелия Нинова отлично го знае.

Отделен въпрос е, че докладите на СП, сочещи данни за корупция по високите етажи на властта, често потъват в черна дупка - прокуратурата започва безкрайни проверки и разследвания и темата заглъхва и се забравя, затрупана от нови скандали.

ГЕРБ произнесоха "присъда" срещу ръководителя на Сметната палата за "цялостно творчество". След като ден по-рано Цветан Цветков бе привикан в бюджетната комисия да обясни как проверява партийните дарения, Десислава Атанасова обясни в пленарната зала: "Изнесените вчера от СП данни ни дават достатъчно основание да смятаме, че председателят Цветан Цветков не е полагал достатъчно грижи за нормалното функциониране на институцията". Доста фриволен извод, но това е така типично за кохортата на Бойко Борисов.

От коалицията по свалянето на Цветков атакуваха персонално Цветков, но палатата се ръководи от колективен орган, в който председателят е един от петимата членове и има право на един глас. Ако депутатите са толкова недоволни от институцията, заедно с Цветков трябваше да освободят и заместничката му Горица Кожарева, която впрочем също е с изтекъл мандат. Вместо това Кожарева бе повишена и зае председателския пост. Вярно, сложиха я временно, до избора на титуляр. Но въпросът е защо точно тя?

Новата временна председателка има убедителна професионална биография, от години расте в Сметната палата и определено е на "ти" с работата. Но Настимир Ананиев от групата на ПП наля катран в меденото й сиви, като припомни, че е съпруга на Михаил Кожарев, прокурор от Върховната административна прокуратура. Кожарев неведнъж е защитавал началника си Иван Гешев с тезата, че съдебната реформа е хубаво нещо, но не бива да се цели персонално в главния прокурор.

Бившият председател Цветков отказа да коментира тези спекулации, като обясни, че не е коректно да говори по адрес на колежка, с която е работил осем години.

Кой има интерес?

Няма съмнение, че като ръководител на важен контролен орган, който проверява обществени поръчки, проекти за милиони, изразходването на милиардите от нашия бюджет и от ЕС, Цветков си е спечелил доста врагове. От ДБ допуснаха, че партиите, свалили шефа на Сметната палата, се притесняват от някои извършвани в момента одити - на програмата за "безплатното саниране", на Фонда за гарантиране на влоговете и случая КТБ, на управлението на големи ВиК проекти и т.н.

ГЕРБ със сигурност "имат зъб" на председателя, който преди осем години издигнаха на поста, а когато паднаха от власт, Сметната палата изнесе доста неприятни факти за харченето на парите за злочестата автомагистрала "Хемус". ГЕРБ, БСП, ДПС вероятно имат много причини да не долюбват довчерашния председател на СП. Още през 2021 г. одитен доклад разкри, че дълги години държавната банка ББР е финансирала предимно едри фирми вместо малки предприятия и че сред големите й клиенти е била "Булгартабак". Друг одит посочи пороци в тол системата.

В плана за одитите през 2023 г. са включени администрацията на президента, Конституционният съд, ЦИК, НОИ, Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), КЕВР, Комисията за защита на конкуренцията, фондът "Сигурност на енергийната система", държавната петролна компания и още много важни ведомства и предприятия. Възможно ли е някой да се е почувствал застрашен от проверките?

Може би бъдещето ще даде отговори.

Няма такава процедура

Народното събрание е най-омерзителната институция в държавата ни - доверието към НС е достигнало небивало дъно, а депутатите продължават да копаят.

"Тричането" на Цветан Цветков се разви по безобразна процедура - без да има внесен в деловодството на парламента проект за решение, без писмени мотиви, без обичайното обсъждане по комисии. Просто четирите заинтересовани партии вкараха извънредна точка в дневния ред на пленарното заседание и си я приеха, прегазвайки като валяк всякакви правила. Обикновено, стигне ли се до смяна на ръководител на важна институция, първата стъпка е Народното събрание да открие процедура за определяне на начина на избор. В случая всичко мина с един ход - Цветков бе освободен с едно гласуване, защото мандатът му е изтекъл, а вместо да бъде избран нов титуляр, на поста бе поставен временен началник. Депутатите изговориха много приказки, но нищо от казаното не оправдава внезапното освобождаване на Цветков - сякаш изведнъж са установили, че е опасен престъпник. Между другото по подобна експресна "процедура" бе изгонен и шефът на здравната каса Петко Салчев.

От "Продължаваме промяната" коментираха, че след разправата с Цветков всеки ръководител на държавна институция е под заплаха да бъде отстранен, ако не се хареса на депутатите. Асен Василев саркастично подкани колегите, уволнили внезапно шефа на Сметната палата, да подходят по същия светкавичен начин и да освободят незабавно главния прокурор. Росен Желязков от ГЕРБ смъмри депутата от ПП: "Тук е Народно събрание, не Висш съдебен съвет, та да сменяме прокурори".

Със светкавичната си акция коалицията по отстраняването на Цветков буквално минира работата на важната институция. На практика петчленното ръководство временно (неясно колко дълго) става четиричленно, което означава, че всяко решение (например дали даден одитен доклад, разкриващ фрапиращи нарушения, да бъде приет и изпратен в прокуратурата) може да бъде блокирано - по закон решенията се взимат с 4 гласа "за" и сега ако един излезе в отпуск (по болест или за отдих), решение няма как да бъде взето.

До края на този парламент остават броени дни и едва ли ще остане време за избор на пети член на Сметната палата. Нови попълнения може да има най-рано април- май, когато заработи следващият парламент.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари