Хаос заради заповедта за "зелени коридори" за пенсионерите

0
Неразбрали имаше и пред аптеките. Проблем за възрастните се оказа и фактът, че често до 10 часа лекарствата им все още не са доставени
Неразбрали имаше и пред аптеките. Проблем за възрастните се оказа и фактът, че често до 10 часа лекарствата им все още не са доставени Видео: NOVA

Образуваха се опашки, много хора не бяха разбрали

Хаос покрай въвеждането на ограничения за пенсионерите. Много от тях не знаеха, че вече имат право да пазаруват в магазини и аптеки само от 8 до 10 сутринта. И няма да бъдат допускани в други часове. Така за много търговски обекти също се оказа трудно да спазят новата заповед, като има и такива, които дори още не са отворили в този часови пояс.

С напрежение и неразбиране започна първият ден, в който хората на и над 65-годишна възраст имат право да пазаруват в магазините и аптеките между 8 и 10 часа сутринта, разкрива NOVA. Пред много от хипермаркетите се образуваха опашки. Оказа се и проблем фактът, че голяма част от възрастните не могат да бъдат изведени от магазините точно в 10.

Заповедта излезе снощи. И много хора не бяха разбрали, че преди 10 няма да ги пуснат в магазина, ако не са над 65. Единични бяха случаите на хора, създали собствена стройна организация, за да спазват мерките.

В крайна сметка пред хипермаркет в столичния квартал „Слатина” се образува струпване на хора, които чакат да стане 10. В същото време, напрежение имаше и в магазина.

„ Има човек, който ги спира да влизат след 10 часа възрастните хора и съответно младите могат да влязат , има ограничителни табели, всичко е упоменато на входа”, обясни Антоанета Петрова, служител в магазин.

Неразбрали имаше и пред аптеките. Проблем за възрастните се оказа и фактът, че често до 10 часа лекарствата им все още не са доставени.  Фармацевтите намират и други проблеми в мярката.

„Вероятно ще доведе до струпване на хора точно в този диапазон между 8 и 10 часа. Знаете, че по-възрастните хора са по-чести потребители на фармацевтични услуги и не съм убеден, че колегите ще успеят за 2 часа да обслужат толкова хора”, смята главният секретар на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов.

Има и много аптеки, които отварят доста след 8 часа. Здравните власти обявиха, че са готови да променят мярката, ако не сработи.

 „Очакваме да имаме затруднения и за хората в малките населени места. Има населено място, където карат хляба в 10.30 часа за цялото село. Така че това ще бъде допълнително решено и предвидено как да процедираме. Ако видим, че този час е недостатъчен и е необходимо да бъде разширен диапазонът, той ще бъде разширен”, категоричен бе здравният министър проф. Костадин Ангелов

Заради предстоящото застудяване има готовност двучасовия прозорец да бъде изместен между 14 и 16 часа следобед.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари