Гурбетчия е пребит от служители на МВР

0
Родната полиция ни гази
Родната полиция ни гази

„Служителите на реда“ го погват, защото бил пресякъл неправилно пътното платно.

Когато алармира за насилието, дни след като е пуснат от ареста, срещу него тръгва дело по обвинение, че е нанесъл телесна повреда на длъжностно лице. пише ТопПреса.

Причината за задържането и побоя над Слави Бачев от Дупница е съвсем съвсем банално нарушение. „Служителите на реда“ го погват, защото бил пресякъл неправилно пътното платно и не си носел личната карта. Въпросните две лица, обвинени за побоя все още са на работа в РПУ Дупница.

Слави Йорданов Бачев не е крадец, наркодилър или какъвто и да е друг престъпник. Повече от 10 години младият мъж живее зад граница. В момента е готвач в Лондон. От повече от 15 години не живее в България. Прибира в родния си край само по време на отпуската си. На 11 август 2018 г. около 1 часа сутринта, Слави тръгнал пеш към ресторант „Струма“ в гр. Бобошево, където имал среща със свои приятели. По думите му той пресякъл неправилно улицата, която е пред ресторанта, без да се огледа. В този момент полицейска кола набива спирачки на метри от него.

Полицаите в колата обаче не реагирали, не пуснали светлини и не тръгнали да го гонят. Бачев влязъл спокойно в ресторанта и седнал на маса на терасата с неговата компания. След 15 минути до масата дошъл униформен полицай, който без да се легитимира му казал „тръгвай с мен веднага“.

От зевзеклъка до шутове в главата

Свикналият на съвсем други порядки на Острова, Бачев се проявил като зевзек и побягнал пред полицая. Когато го изморил от бягане спрял и питал какво искат от него. Тогава служителят започнал да го псува, да го заплашва и да му обяснява, че “сега ще види”. Бачев се скрил в някакви храсти до ресторанта, а полицаите започнали да обикалят с патрулката около заведението. Когато патрулката си тръгнала, Бачев се върнал на масата. След още 20 минути същият униформен отново дошъл да го търси и готвачът пак побягнал. Полицаите отново не успели да го задържат, защото той се спуснал по метална стълба в коритото на Струма.

След още 15 минути Бачев решил все пак да изясни защо го търсят и сам отишъл до патрулката, с идеята да се извини. До разговори обаче не се стига. Още щом се появява, разярените „блюстители на реда“ го „подкарват“ с шутове и юмруци. Натоварват го в патрулката и докато единия униформен шофира, другия продължава да го „обработва“.

Преди районното патрулката минала през дежурен лекар в „Спешна помощ“. Прегледът установил, че няма пречки заподозрения в неясно какво мъж да бъде задържан. Той е отведен е РПУ – Дупница. Желанието му да говори с адвокат изнервило допълнително патрулната двойка, която го задържала. Както е с белезници на ръцете, оковани зад гърба, Бачев е сложен да седне на пейка в двора и е премазан от бой. Когато пада от пейката на земята, в следствие на множество удари в главата, получава мощен ритник в главата, който разцепва челюстта му на две. За кратко спират да го бият, за да го заключат в кола, в която смърдяло отвратително, после го извадили от нея и продължили с побоя.

Задържан и пребит за нищо

Около 9 часа на следващата сутрин, Бачев е освободен, поради отпадна необходимост за задържане и без никакъв съставен акт, без образувана преписка. Все едно не е бил задържан. Той веднага отишъл в „Спешна помощ“ Дупница. Там му направили рентгенова снимка и установили счупената челюст. Изпратили го във ВМА София, а оттам и в Съдебна медицина.

Лекарите казали на Бачев, че операцията ще му струва около 4 000 лв., но щяло да му се наложи да чака, защото всички били в отпуск и нямало кой да се занимава с него. Понеже живее в Англия от години и е здравно осигурен, младият мъж спешно си хванал самолета за Лондон. Оперират го в “Queen Victoria Hospital”. Операцията продължава над 4 часа. И днес мъжът все още не може да дъвче нормално. Шегува се, че титаниевите импланти в долната му челюст са му сменили физиономията.

Специални полицаи

Полицаите отговорни за побоя са Стефан Попов и Валери Сотиров. Вече има яснота, че Попов е разпознат от Бачев като служителя, който му е строшил челюстта двустранно с шут. През март 2019 г. съдът уважава направеното от Ивайло Василев – прокурор в Районната прокуратура – Дупница искане за отстраняването на служителите на МВР от длъжност. Около 50 полицаи и началникът на РПУ Дупница са в съда, за да подкрепят колегите си, по време на заседанието, на което съдия Людмила Панайотова постановява мярката.

Всъщност обвиняемите не са точно от най-обикновените полицаи. Според регионалната преса, Стефан Попов е внук на един от спонсорите на районното управление на МВР в града и бивш президент на ФК „Марек“ Дупница. Сотиров пък е син на бившия шеф на следствения арест в града. Идентична ситуация, със силно полицейско присъствие се разиграва и пред Окръжния съд в Кюстендил. На 18 април тази година съдиите Йоланда Цекова, Надя Георгиева и младши съдията Симона Навущанова отменят решението на първата инстанция с мотив, че никой от двамата обвиняеми не е правил опити да попречи на разследването и връща полицаите на работа.

Към днешна дата срещу Бачев върви и контрадело по жалби на Стефан Попов и Валери Сотиров. Те твърдят, че бития е оказал съпротива при задържането и е скочил от мост в реката. Освен това им е нанесъл и телесни повреди. Твърдение, което останалите очевидци на задържането отричат. Двамата полицаи също са освидетелствани от съдебен лекар, но няколко дни след като Бачев подава сигнала си срещу тях. Този факт хвърля допълнително съмнение върху твърденията им.

Стефан Попов се жали, че е получил удари с крак от Бачев. Според медицинската експертиза по делото обаче е невъзможно нараняванията му да са настъпили вследствие на това. Те са в резултат от удари по тъп предмет. Главата на Бачев например би могла да е такъв. Въпреки това се е намерил следовател, който да образува дело срещу пребития готвач.

Този случай не е единственият, при който служители на РПУ участват в побои над граждани. Местните хора разказват за друг случай, при който полицай участвал в побой над трето лице, което имало неблагоразумието да заговори приятелката на негов роднина.

Родната полиция ни гази

Едно е ясно, МВР е последователно в правенето на тъпи грешки. Само преди дни колегата Веселин Боришев от Club Z беше задържан по указа за дребното хулиганство, докато просто е изпълнявал служебните си задължения. На 13 септември коло 17 ч., фоторепортерът очаквал началото на протеста пред Съдебната палата в София, когато забелязал струпване на полицейски части до хотел “Рила”. Започнал да ги снима. Блюстителите на реда обаче реагирали агресивно и го задържали въпреки представената журналистическа карта. Боришев е прекарал нощта в ареста на Първо районно управление в София, а сутринта е освободен от съдия. Тази история вкара МВР отново в обяснителен режим и в безкрайни извинения.

По ирония на съдбата полицията задържа Боришев точно една година, след като задържа екипа на Биволъ край радомирското село Егълница. Тогава екипът ни подаде сигнал до ГДБОП, че във връзка с аферата “Джи Пи Гейт” се унищожават документи, които са вероятни доказателства за корупция по високите етажи на властта. Вместо да се опита да спаси доказателствата, МВР задържа журналистите, което и днес изглежда, като саботаж. Впоследствие съдът окончателно обяви задържането им за незаконно.

През последните 12 месеца случаите на полицейско насилие, злоупотреба с власт и превишаване на правомощията изглежда зачестяват. Или просто става така, че обществото научава по-често за тях. Едва ли някога в историята си обаче МВР е било приемано с по-малко доверие отколкото сега. Принос за този рейтинг има и министър Младен Маринов, който е спряган за бивш охранител на Мето Илиянски. За предшественика му Светлозар Лазаров имаше също подобни слухове. Но каква обществена реакция може да се очаква, при условие, че самият премиер Борисов е бил в съдружие с лидери на силовите групировки през 90-те?

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари