Гугъл засече 80% българи в кафенета

3
Детайлна разбивка има и за областните градове у нас
Детайлна разбивка има и за областните градове у нас

В обществения транспорт все още има спад от 26% спрямо февруари, по пазарите - 4%

След разхлабването на ограниченията и отпадането на повечето от забраните, свързани с коронавируса, посещенията в ресторанти, кафенета, молове, музеи, библиотеки в България се възстановяват засега до нива 80% от тези преди пандемията.

Това установи “Алфабет”, компанията майка на Гугъл, в изследването си Google COVID-19 Community Mobility Reports за промените в движението на хората в 131 страни през функцията за местоположението на телефоните.

За сравнение, същото проучване установи, че в края на март спадът в ходенето по заведения и молове у нас е бил цели 66%.

От новите данни отчетливо се вижда промяната във възстановяване на придвижването на хората след 13 май, когато у нас приключи извънредното положение.

Сега хората вече ходят до пазари, аптеки, магазини за храни само 4% по-малко, отколкото преди заразата. През март Гугъл засече 36% спад в посещенията на тези места.

Пътникопотокът по метростанции, авто- и жп гари сега е с 26% по-малък, но в началото на заразата спадът беше 58%.

Гугъл засече 80% българи в кафенета, 77% са се върнали на работа и 100% в парка

Хората, които изкарват повечето от времето си вкъщи и около дома си, са с 6% повече, отколкото преди пандемията. С 23% по-малко са пътуванията до работното място. В края на март този спад е бил 29%.

Ходенето по паркове, градини и площади има увеличение от 1%, сравнено с времето преди заразата. В последните 3 седмици обаче през уикендите има пикове на увеличението до 70%. Тук трябва да имаме предвид, че сравнението е с уикенди през студените дни на януари и февруари.

Да припомним, че в края на март Гугъл отчете 32% намаление в посещенията на паркове и площади.

За проучването Гугъл използва функцията “история на местоположението” на мобилните телефони.

Детайлна разбивка има и за областните градове у нас.

В София ходенето по ресторанти и молове все още е с 29% по-малко, сравнено с времето преди пандемията, спадът по пазари и магазини за храни - 12%, а в пътуванията до работното място - 35%.

Най-много се е увеличило ходенето до паркове, градини и площади в Бургас - 58%, и Враца - 29%. В Хасково спадът на местата, свързани с обществения транспорт, е 45%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари