Гръцката полиция задържа българи за телефонни измами

0
Членовете на престъпната група са присвоили над 250 хиляди евро и ценности на стойност 14 000 евро
Членовете на престъпната група са присвоили над 250 хиляди евро и ценности на стойност 14 000 евро

Членовете на престъпната група са присвоили над 250 хиляди евро и ценности на стойност 14 000 евро

Многочленна гръцко-българска престъпна организация, извършваща телефонни измами спрямо възрастни хора, е задържана в Солун, пише в. "Катимерини", цитиран от БТА.

Разкриването на престъпната организация е станало в сътрудничество между гръцката полиция и българските власти.

Полицаи от отдела „Защита на имуществените права“ на дирекция „Сигурност“ в Солун са идентифицирали 11 души (9 български граждани и 2-ма гърци), срещу които е започнала преписка за участие в престъпна организация и измами.

Полицейското разследване сочи, че членовете на организацията са се представяли за лекари или полицаи, като са извършвали телефонни измами на възрастни хора. Пред потърпевшите те твърдели, че техен близък е участвал в пътнотранспортно произшествие, и се възползвали от причиненото безпокойство, за да измъкнат пари и скъпоценности.

Установено е, че в периода от август 2019 г. до януари 2020 г. в Солун в 18 криминални случая те присвоили с измама парична сума от над 250 хил. евро и ценности на стойност 14 хил. евро. През този период са направили още шест пъти опити за измама на стойност от 74 хил. евро, които били безуспешни.

Трябва да се отбележи, че четирима от ръководителите на организацията, които извършвали обажданията, както и още двама, които отивали в домовете на пострадалите, за да получат паричните суми, са били задържани за подобни деяния от българските власти през 2020 г. Един от членовете на групата пък е бил задържан в Солун през май 2021 г.

Преписката е предадена на гръцката прокуратура.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари