Границите на търпимостта у нас за разтеглени до безобразие

0
У нас се случват неща, недопустими за демокрацията
У нас се случват неща, недопустими за демокрацията Снимка: Фейсбук

Бойко Рашков каза пред БНР, че ако е собственик на бТВ би “отстранил” от сутрешния блок на медията водещите Биляна Гавазова и Златимир Йочев

Аз бих казала, че ако съм вътрешен министър (или заемам каквато и ще да е публична длъжност) не бих си позволявала да говоря за отстраняване на журналисти. Защото това е н е д о п у с т и м о.

В развита демокрация освен дето е недопустимо е и немислимо. Но у нас, с течение на годините стана и двете. И допустимо. И мислимо.

И стана така, защото единици медии и отделни журналисти се възмущаваха от:

• “мисирките” (на Бойко Борисов)

• “ти си платен и купен” (на Бойко Борисов, когато му се зададе неприятен за него въпрос)

• “Божков ТВ” (на Бойко Борисов, а наречената така медия - бТВ, която днес има позиция по крайно неприемливото изказване на Рашков, дори се отказа от съдебни претенции към бившия премиер)

• “Викторгейт” (на Антон Тодоров, тогава депутат от ГЕРБ, който обясни дори не в във формата “ако бях...щях” как въпроси на журналисти “изяждат хляба”.

• изчезването на Цолова

• изчезването на Сарелска

• тихото скриване на Миролюба Бенатова и Генка Шикеров

• Ковид-причините, които наложиха прочистването на ефира от Мира Иванова

• Подминатото с мълчание напускане на Лора Крумова от Нова телевизия, за което тя каза: “Така е правилно на фона на процесите там”. И никой не попита какви са тия процеси. Явно бяха ясни за всички.

• Делото срещу Росен Босев

• Сваления критичен репортаж на журналистка във врачанската телевизия за аранжирано посещение на премиера Борисов в града.

Да, в развита страна, с чувствителни за правата си граждани, днешното изказване на Бойко Рашков не би било възможно. Защото той самият би осъзнавал, че то е скандално. Но на фона на всичко, изброено по-горе, е видимо, че границите на възможното, в България, са разтеглени до безобразие (защото всичко това горе е било хем възможно, хем е изглеждало и като не особен скандално).

И да толерантността към разтеглянето на границите е крайно време да спре. И е хубаво, че дойде служебно правителство, за да се проявява ясна и отчетлива нетърпимост. Надявам се да запазим тая посока и след служебния кабинет, без значение кой ще бъде овластен.

Колкото до другите неща казани от Рашков в интервютата вчера по бТВ и днес пред БНР. Хубаво е да се слуша професионалист като Силвия Великова. От нейния разговор с Рашков всичко става ясно. Най-вече за прокуратурата и една убягнала важност: как в доста държавни структури има назначени бивши кадри на ДАНС.

Без да искам се сещам за оня текст на Даниела Доковска, в който тя нарича прокуратурата “артериите на властта”.

Полина Паунова

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари