Графа: Русе, очаквам ви от сърце!

0
За пръв път ще пея в летния театър в града самостоятелно
За пръв път ще пея в летния театър в града самостоятелно

Един от най-обичаните съвременни поп изпълнители - Владимир Ампов-Графа, е син на музикалното семейство Тини и Кирил Ампови, известни като „Спешен случай“.  

Първият музикален дебют на родения през 1978 г. Влади е на 10-годишна възраст, когато изпълнява песента „Мама, татко и аз“ заедно със своите родители. Дебютният  албум на изпълнителя излиза на 29 ноември 1993 година под заглавието „Гумени човечета“. 

В края на 1994 г. излиза първият му винилов макси сингъл „All Right, Baby“, а през следващата година и вторият - „Jump in the river“. Песента му се превръща в хит, а през 1995 г. с нея печели хърватския конкурс „Синята перла на Ровин“, а следващата година затвърждава победата си там с песента „Боксьорът“.

Оттогава досега Графа печели многобройни награди, сред които 9 пъти от БГ радио в различни категории, от Фен ТВ за „Крадена любов“ 2009, влиза и в топ 3 на музикалните класации на MTV. До момента той има издадени 17 албума и общо 21 награди за музикалното си творчество.  

Тази година Графа направи първия си голям самостоятелен концерт и първото си самостоятелно турне. Той и екипът му ще гостуват в Русе, в Летния театър, на 20 септември. Преди това Графа отдели време да отговори на въпросите на „Утро“ за емоциите от турнето и да сподели бъдещите си планове.

- Как се роди идеята за голямото турне, с което  обикаляте България?
- Идеята дойде от времето, когато подготвяхме концерта ми в „Арена Армеец“ през април. След като видяхме големия интерес от публиката и бързо разпродадените билети, тови ни даде идеята да продължим с турне из България. Знаете, лятото минахме през първите три града - Пловдив, Варна и Бургас, концертите бяха изключително успешни и така се зароди идеята да посетим градове, в които не концертираме често. Така още 5 български града ще бъдат включени в обиколката - това са Добрич, Русе, Велико Търново, Стара Загора и Благоевград. Първият концерт е в Добрич и много се вълнувам, защото ми е първият самостоятелен концерт в летния театър.

- На концерта в „Арена Армеец“ събрахте около 14 000 души публика, какво е усещането да пеете на най-голямата сцена в България и пред такава публика?

- Чувството е наистина неописуемо. С музикантите споделяме впечатлението ни от първите няколко песни, след като се качихме на сцената. Това е едно чувство на много силни вълнения и емоции, усетихме огромна енергия, защото това са ужасно много хора - 14 000 души. В първия момент не знаехме къде се намираме, в преносния смисъл на думата, аз самият имах чувството, че съм на концерт на друг изпълнител, а докато разбера какво се случва, имах нужда от време. Спомням си, когато направих първия си концерт в зала 1 на НДК, се чувствах по подобен начин, защото ми беше първото излизане на самостоятелен концерт в НДК. Радвам се и съм благодарен на хората, които дойдоха и ни подкрепиха, защото това доказва, че българската музика има публика, която е готова да бъде в концертните зали.

- Разкажете за избора на Митко Павлов за дуетна половинка на новото ви парче „Май си известен“?

- Проектът е същевременно нов и стар, защото написахме песента през 2010 година с Митко на шега, тя бе в албума ми „Невидим“. Песента досега обаче не беше пускана като самостоятелна. 

- Кой е г-н Преструвка и каква е историята на песента?

- Идеята дойде от това, че искахме да направим песен за хората, които са известни само защото са известни или за хората, които известността ги кара понякога да се самозабравят. Още тогава забелязахме тази тема, а тя продължава, особено след като социалните мрежи превзеха ежедневието ни. Качват се видеа, а хората ги гледат и дори и с цел подигравка един човек добива популярност.

Така тази песен идваше много на място с много ирония и самоирония, защото ние също сме популярни лица и се шегуваме сами със себе си. Това е песен за всички нас, популярните хора, да не се взимаме много насериозно, защото славата е нещо изключително преходно, а човек не трябва да живее с целта да я постигне. Направих нова версия на песента, малко по-фънки. 

- Участвахте като жури в „Гласът на България“, какво мислите за музикалните реалити формати и бихте ли се включили отново в подобно предаване?

- Със сигурност бих се включил отново. В България до голяма степен талантите биха добили популярност благодарение на този тип формати. Не е тайна, че направих песента за Радко Петков, победителя в четвъртия сезон на „Гласът на България“, тя съвсем скоро ще се появи на бял свят.

Кристиян Грънчаров, който беше в моя отбор, също ще издаде авторска песен, обещах и на Мишо Мишев да му помогна да издаде авторска песен. Така че започват да излизат проекти от участниците във формата. Ще бъде интересна есен и зима в музикално отношение. 

- Този тип формати ли са стъпалото, благодарение на което младите изпълнители пробиват?

- Това е един от начините, аз не изключвам възможността и по друг начин да се сдобие един изпълнител със слава. Вече разполагаме с интернет пространство - свободно и чрез демонстрация на талант, също един артист може да се сдобие с популярност. Не е необходимо да си само и единствено в риалити формат.

Например Вензи, който е в компанията ни, се появи при нас по класическия, американски метод, с демо, което ни изпрати, а ние харесахме записите му и така той стана част от „Монте Мюзик“. По същия начин Били Хлапето се присъедини към компанията. Запознахме се на един концерт и с течение на времето той стана наш изпълнител. 

- Бихте ли разширили екипа на своята компания „Монте Мюзик“ с нови и млади изпълнители, дори и изпълнители от формата, в който участвахте?

- Ще се въздържа от такива прогнози. Предстоят много проекти на нашите артисти. Очакват се проектите на Виктория Георгиева с много готина песен - „Част от мен“, Прея с „Убиец на време“, Вензи също ще се появи с нова песен, Искрата, както и Михаела Филева, разбира се. Така че имаме много проекти, които трябва да завършим тази есен и зима.

- А вие върху какво работите?

- Работя върху нов албум и нови песни. Те се получават много добре. Съсредоточил съм се повече върху творческа работа, тази година искам да направя повече продукция. 

- В Русе ще бъдете на 20 сепетмври. Какви спомени имате от града от предишни посещения?

- Русе е втората дата от турнето. Много обичам този град и срещата с публика там. Имам много добри спомени от клубните участия и от концертите, в които съм участвал преди години. За пръв път ще пея в летния театър в града самостоятелно, интересът към концерта е голям и самият аз имам големи очаквания.

Не съм идвал отдавна в Русе, за последно беше миналата година на клубно участие. Много хора ми писаха за Русе и този път решихме да не ви пропускаме. Концертът ще бъде в летния театър, защото все още има хубави дни, които искаме да използваме.

- А какво ще кажете за русенската публика? Зарежда ли ви с енергия?

- Да, разбира се. Спомням си също, че в Русе много хора си закупиха албума ми и имаше огромен интерес към предишното ми участие в града. Което ми напомни да кажа, че и на този концерт публиката, освен билети, ще може да си закупи CD или плоча от албумите ми, както и тениски и шапки. Ще бъде наистина много хубава вечер, нямаме търпение вече.

- Какво да очаква публиката в Русе?

- Това, което представяме на турнето, е програмата от „Арена Армеец“ - осветление, звук и сценарий. Много яко е хората да го изживеят на живо. Пишат ми от София за още един концерт там, такъв ще има, но следващата година. В другите градове се вълнуват и нямат търпение, но Русе сте първенци.

- Пожелайте нещо на феновете си в Русе.

- Заредете се с много хубаво настроение, защото смятаме 2 часа наистина да се раздадем на макс, ние го правим, защото обичаме музиката. Това са концерти с голяма група и енергия и не са за изпускане. Русе, очаквам ви от сърце!

Източник: Вестник Утро
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари