Градушка с размер на портокал порази Централна Европа

0
Гигантските градушки са редки, но изключително опасни
Гигантските градушки са редки, но изключително опасни

Бедствието удари части от Полша, Словения и Хърватия.

Унищожителни градушки поразиха Централна Европа. През последното денонощие бедствието удари райони на Полша, Словения и Хърватия

Градушка с размер на портокал удари южните части на Словения снощи, причинявайки значителни щети.

Словенският национален спешен център съобщи, че са нанесени значителни щети в Кочеве и Черномел, както и в Рибница и Кудрезица, предава БГНЕС.

Според медиите в Любляна, 79 пожарни бригади са помагали на местното население в засегнатите райони.

Ден по-рано пострада и областта Бавария в Германия. На много места парчетата лед бяха колкото топка за тенис. Има данни за сериозни щети по сгради и автомобили

Няма информация за пострадали хора няма.

Полша също постави рекорд в екстремните явления през последните 48 часа с гигантска градушка, съобщава Европейстака лаборатория за екстремно време. Зърната, паднали в района на Горзов Виелкополски, Западна Полша, са с диаметър 12 сантиметра. Градушката от 11 юни е най-голямата, официално регистрирана в страната.

От началото на систематичните наблюдения и измервания на екстремното време в Европа са регистрирани общо 91 бури с гигантски градушки, обобщават от лабораторията. Валежите с “гигантски” ледени топчета са 0,38 % от общия брой на градушките.

Валежите от последните два дни обаче не успяха да разбият европейските рекорди, поставени в Западна Румъния през 2016 година с диаметър на градовите зърна 15 сантиметра и в Югозападна Германия, където ледените късове бяха с диаметър 14,6 см.

Гигантските градушки са редки, но изключително опасни. Причиняват колосални материални щети и могат да убият животни и хора. За да се образува едра градушка купесто-дъждовните облаци обикновено са обширни, високи и с мощен възходящ поток. Така градовите зърна се задържат във височина при ниски температури и нарастват. При полета надолу едно зърно с диаметър 5-6 сантиметра развива скорост от над 100 км/ч.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари