Готови ли сме за зима с ограничение за газ и парно?

0
Проблем за бизнеса и хората ще бъде цената
Проблем за бизнеса и хората ще бъде цената

Проблем за бизнеса и хората ще бъде цената

Все още се радваме на хубавото време, мнозина вероятно пият с наслада коктейли на някой плаж в страната или в чужбина, пише Dir.bg

Все повече хора обаче трескаво следят новините за енергийните проблеми - най-вече липсата на гаранции, че ще имаме газ за зимата, а оттам и за опасността да се стигне до режим на тока и ограничения за парното. Освен битовите проблеми инерция набират и опасенията на бизнеса, че липсата на газ ще попречи на нормалната работа на предприятията, а това ще доведе до значителни загуби и ще застраши работните места на хората.

Факт е - природният газ е недостатъчен и към момента, колкото и малко да се използва в България. Чертаят се прогнози, които са твърде мрачни през погледа на бизнеса. От работодателските организации твърдят, че липсата на достатъчно количества природен газ ще наложи да се спират производства през зимата, а служителите да излизат в принудителен отпуск. Това ще бъде колосална катастрофа за индустрията ни.

В същото време енергийни специалисти са по-скоро спокойни и смятат, че ще има природен газ за зимните месеци у нас. Въпросът е на каква цена и кой ще ги доставя.

"Булгаргаз" в момента е в трудна позиция - има осигурени доставки само до края на този месец, а служебното правителство трябва да реши дали да бъде закупен скъп втечнен природен газ, с който да се задоволи вътрешното потребление до края на декември. "Булгаргаз" освен това има огромни задължения и на практика няма свободни пари, с които да плаща за синьото гориво. За капак - най-големият длъжник на газовия доставчик - "Топлофикация София", също продължава да трупа дългове и все по-трудно се разплаща с контрагента. Сложната дилема трябва да бъде решена в рамките на следващите две седмици, иначе се връщаме към първата прогноза за студена и безработна зима. А за клиентите на столичното парно все пак стои и въпросителната - ще има достатъчно природен газ, за да работи нормално топлофикацията. Спирането на газа в студените месеци означава всички потребители да се включат към електрическата мрежа, а това, поне за София, би било катастрофално - мрежата в столицата не е оразмерена за такова потребление и ще се стигне до режим на тока.

"Ако е мека зимата, имаме шанс по-умерено да усетим тези обстоятелства, а също и високи цени на енергоносителите. Тъй като именно високите цени ще са доминиращият проблем през тази зима. Но ако имаме зима с продължителни периоди на студени дни, то тогава трябва да сме готови за ограничаване на някои от потребностите ни. Трябва да сме подготвени по същия начин, както и големите икономики", обясни пред Dir.bg и 3eNews енергийният експерт Антон Иванов от Българският енергиен и минен форум.

Според него в момента в България не се забелязват действия по отношение на това да се определи кои потребители ще трябва да търсят алтернативи още отсега, за да минимизират евентуални загуби, ако се наложи по една или друга причина да бъдат ограничени техните енергийни потребности.

Според Иванов, държавата се опива да осигури количествата природен газ, но не е ясно доколко ще бъде разумно да се започнат преговори за доставки от руската "Газпром".

"Не съм убеден, че преговори с Газпром могат да бъдат проведени лесно. Не съм убеден, че те биха били в наша изгода, имам предвид като държава. Настояването държавата да предприема действия, които са много съмнителни като резултат, не ми се вижда конструктивна позиция. В този смисъл, че държавата трябва да осигури всичко, ми се вижда доста остаряло като подход и очакване. Отдавна сме в пазарна икономика и във времена на затруднение, трябва да проявим разбиране, че държавата трябва да се грижи първо за онези, които имат затруднения, които не могат да решат проблема със своите доставки. И ако има допълнителен ресурс, то ще предостави и на другите граждани", смята Иванов.

Според него у нас ни липсва разбирането, че при ограничения ще има приоритет към да речем топлоснабдяването и то в неговата масова част, в осигуряването на електрическа енергия за важните функции от държавата и, че ще има ограничения. Този дебат липсва, а има максимално настояване за изпълнение на доставките, уточнява експертът.

Нереално е да очакваме максимално полезни за нас разговори с "Газпром"

Иванов смята още, че към настоящия момент "Газпром" не постъпва като икономически оператор, който доставя ресурси, а като политическа машина, която е в очевидна конфронтация с Европейския съюз. "В този смисъл преговори могат да се водят, но да има очаквания, че тези преговори ще приключат с положителен ефект и то в това да осигури максимални доставки за нашите потребители са нереални", добави Иванов.

Той смята, че ако България осигури алтернативни доставки, както от Азербайджан, така и на втечнен природен газ, то от гледна точка на микса вероятно могат да бъдат договорени допълнителни количества газ от Газпром.

В същото време се вижда как частни търговци успяват да намерят канали за комуникация с руския доставчик и да има внос на синьо гориво, който е успешен. Подобен подход едва ли би донесъл успех на Булгаргаз обаче. "Има съществена разлика и тя трябва да се разбира, вместо да се търси едно рязко задължаване на държавата да предприема действия, които се отклоняват рязко то досегашните ѝ политики", добави Иванов.

"Булгаргаз" имаше достатъчно време да осигури количества природен газ

В момента страната ни може да разчита на до 1/3 от необходимите количества природен газ от Азербайджан, освен ако и там няма някакъв проблем. Така че не може да се прави сравнение с газовата криза от 2009 г., обясни и икономистът Калоян Стайков. Според него второто облекчаващо обстоятелство е че доставките за България спряха още през пролетта и "Булгаргаз" има достатъчно време да се подготви за тази ситуация и да осигури количества. "До момента те очевидно са условни , защото още не е подписан договор, но пак казвам надявам се да се работи в тази посока и да се постигне някакво решение. Колкото по късно се постигне това решение, толкова повече риска да няма необходимите количества естествено се увеличава", обяснява Стайков.

Това обаче не означава че газ просто няма да има, но въпросът е на каква цена. "Знаем, че на гръцкия пазар има излишък на природен газ, естествено той ще намалява с напредване на годината и началото на отоплителния сезон , но все пак може да се разчита и на някакви количества и оттам", убеден е Стайков. "Същата е ситуацията и в Румъния, така че имаме два близки регионални пазара , на които можем да разчитаме за доставки. Но всичко е въпрос на търговска политика от страна на "Булгаргаз". Може да се разчита и на договори за доставки на втечнен природен газ, вижда се тази година как износът на LNG от САЩ е огромен, коментира специалистът.

Европейската солидарност е опция

Според Стайков страната ни може да разчита на европейската солидарност в случай на нужда от доставки на природен газ през зимата. "Но все пак трябва да дойде от някъде този газ, европейската солидарност може да се изрази под формата на доставки от съседни страни, може да се изрази под съвместни договори за доставки на втечнен газ знаем регионалният координационен център за доставки на газ, този център е в България. "Могат да се търсят дори договори за общи доставки за региона, който включва поне България, Гърция и Румъния", смята Стайков. Според него възможности има все още, но колкото повече напредва времето, толкова по ограничени са те. Пример в това отношение са капацитетите на терминалите за регазификация. "Според мен неизползвана възможност е и преговори с турската страна, която също може да осигури природен газ, включително и през терминалите за регазификация. Но е необходимо споразумение в тази посока. Хубаво е това споразумение да е на Европейски съюз с Турция , но не виждам да се водят по активни преговори в тази посока, добави Стайков. "Чисто технологично проблем просто няма, но административно е необходимо време да се изчистят условията и съответно и възможно най-бързо да станат възможни подобни доставки", добави още икономистът.

София не е подготвена за спиране на централното парно през зимата

А дали е готова енергийната система да понесе по-голямо натоварване през зимата. Краткият отговор е "да", но е твърде вероятно да има локални проблеми и пренатоварване в студените дни. Това е особено валидно за големите градове с изградена централна топлопреносна мрежа. У нас подобен проблем би бил много ясно видим в София, защото енергийната система е проектирана да работи в комбинация с топлопреносната. Заради това отпадането на парното и топлата вода от Топлофикация може да бъде пагубно на локално ниво - включването на домакинствата в електросистемата само по себе си е достатъчно да претовари мрежата и да доведе до верига от аварии и спиране на тока. А редица държавни и обществени учреждения също използват услугите на топлофикация. Преминаването към отопление на ток на тези сгради може да се окаже предизвикателство. Това е валидно и за сградите на Народното събрание, министерства, училища, болници и детски градини, където радиаторите не се спират, щом започне отоплителния сезон.

"Първите звена, в които би се усетила една такава трансформация - преход от друго гориво към електрическа енергия, това са локалните съоръжения на енергоснабдителните дружества", обяснява Иванов. Според него системата на високо напрежение е добре балансирана и ще се справи при най-различни и в широк обхват режими. "На ниско напрежение системата ще се справи със сигурност с нормалните режими на работа, но ако е поставена в условие на претоварване в локални точки, то там може да се очаква да се появи проблем с електроснабдяването. Най-тежко е положението в големите градове, където има системи за централно топлоснабдяване., където, ако има значително намаляване на подаването на топлинна енергия, то естествено, при преминаване към масово използване на електрическа енергия, ще се получи съществено претоварване на мрежата", заяви специалистът. Според него София не е подготвена за значително претоварване и ще има проблеми при подобна хипотеза.

Много хора вече правят инвестиции във възобновяеми източници, най-малкото защото само 13 града имат топлофикации. На практика останалите разчитат на други източници на топлинна енергия, обясни от своя страна Калоян Стайков.

Той припомни, че дори в градовете с топлофикации, много домакинства имат бойлери , печки, климатици, защото си спомнят гладните години на 80-те и 90-те през миналия век и проблемите с режима на тока и топлоподаването."В тези условия всеки си прави сметката и намира някакво решение на локално или индивидуално решение, което може да помогне", смята експертът. Според Стайков не е проблем пренастройването на енергийната система при спиране на топлофикация. "Но това е още една хипотеза която трябва да се изясни от правителството, защото тези кризисни ситуации се решават от управляващите. Има си кризисни планове и трябва този проблем също да се изследва и ако има рискове да се вземат мерки докато е време. А не да се чака зимата, когато потреблението на клиентите е голямо и е възможно да има проблеми по мрежата. Тогава, в разгара на зимата, да търсим някакви решения ще е трудно", убеден е експертът. "През зимата е студено, условията са неблагоприятни , съответно има естетствени аварии на някои места, може да се стигне до претоварване на някои системи. Тези рискове трябва да се изследват и като знаем , че има риск това да се случи, трябва да се вземат мерки предварително", смята той.

Казусът ще има все повече вариации в следващите дни, а е вероятно да се появят и нови опции за доставка на синьо гориво от търговците на газ у нас и в региона. Но ситуацията с "Топлофикация София" няма да се подобри в близко бъдеще. Тежкото финансово бреме ще продължи да тегне и през новия отоплителен сезон, защото реформи при общинското дружество няма, а дълговете продължават да растат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    джони уокър
    От цялата статия чувам, София, София, София.
  • 4
    1
    Гошо куче лошо
    Ем... не е като да не знаехме, че така ще стане ...
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари