Горещините убиват. Как да се предпазим от топлинен удар?

0
Признаците на слънчев и топлинен удар са сходни
Признаците на слънчев и топлинен удар са сходни

Най-застрашени от слънчев удар са възрастните над 60 години и децата, както хората със сърдечносъдови заболявания и хората със затлъстяване

Горещините в Германия взимат хиляди жертви: между 2018 и 2020 година над 19 000 души са починали от топлинен или слънчев удар. И в България жегите убиват. Българското министерство на здравеопазването дава ценни съвети.

В Германия високите летни температури са предизвикали смъртта на хиляди хора в трите лета от 2018 до 2020 година. Става дума за жертви на топлинен и слънчев удар, пише Дойче Веле

Най-горещото лято от 1881 насам

За първи път от 1992 насам, когато е започнало събирането на данните, се стига до толкова висок брой жертви в три поредни години вследствие на летните горещини, става ясно от проучване на германския институт "Роберт Кох", федералната служба за околна среда и Германската метеорологична служба. Те публикуват данните в специализираното медицинско издание "Deutsches Ärzteblatt".

През 2018 - най-горещото лято от 1881 насам - от топлинен удар в Германия са починали 8700 души. През 2019 броят на жертвите на горещините е бил около 6900, а през 2020 - около 3700. Най-често засегнати се оказват хората на възраст над 85 години.

И в България големите летни горещини взимат жертви. На сайта си българското Министерство на здравеопазването публикува съвети как да се предпазим от топлинен и слънчев удар. То припомня, че "най-застрашени от слънчев удар са възрастните над 60 години и децата, както хората със сърдечносъдови заболявания и хората със затлъстяване".

За какво да внимаваме?

Ето и какви съвети дават от министерството: "За да се предпазят, хората трябва да стоят на сянка, особено в обедните часове, да се пазят от пряка слънчева светлина, да носят шапка в града и да ползват плажен чадър на плажа, да носят памучни и леки дрехи, да пият повече течности, да не употребяват алкохол през деня, да избягват физическото натоварване, летуващите на морето да не стоят на плажа между 11 и 14 часа. В случай на слънчев удар болните се пренасят на сянка и им поставят им се студени компреси на главата."

Признаците на слънчев и топлинен удар са сходни, пише на сайта на министерството. "Налице са главоболие, зачервяване на лицето, обилно изпотяване, ускорено и затруднено дишане, отпадналост, гадене или повръщане, световъртеж и бучене в ушите. При по-тежки форми настъпват загуба на съзнанието, халюцинации и гърчове."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари