Гореща вълна в Канада

0
Западна Канада тази седмица претърпя ново рекордно покачване на живачния стълб
Западна Канада тази седмица претърпя ново рекордно покачване на живачния стълб

Западна Канада тази седмица претърпя ново рекордно покачване на живачния стълб

След като предизвика тревога по целия свят заради небивалата жега, която преживя това лято, регион в Западна Канада тази седмица претърпя ново рекордно покачване на живачния стълб - до 22,5 градуса по Целзий, предаде Франс прес.

Пентиктън, който е в централната част на най-западната провинция Британска Колумбия и от месеци е изложен на повтарящи се екстремни метеорологични явления, регистрира тази необичайна температура в сряда.

Това е рекорд, каза канадският метеоролог Армел Кастелан.

На 3 декември 1892 г. Канада е регистрирала температура от 22,5 градуса по Целзий в Хамилтън, провинция Онтарио, отбеляза експертът.

Пентиктън, който има около 33 000 жители, се намира на неколкостотин километра от Литън - селище на 250 километра североизточно от Ванкувър. В края на юни там беше поставен исторически температурен рекорд в Канада с 49,6 градуса по Целзий. Този регион във вътрешността на Британска Колумбия е същият, който през лятото пострада от безпрецедентния "топлинен купол", отнел живота на 500 души и последван от големи пожари.

От септември е много топло, а топлината идва от субтропичните райони, обясни Кастелан, определяйки сегашната рекордна температура като твърде впечатляваща, независимо за кой ден от декември става дума или за кой район в страната. От близо седмица атмосферен фронт тегне над югозападната част на Британска Колумбия.

Обилните валежи причиниха катастрофални наводнения в провинцията от средата на ноември, събития, които властите свързват с последиците от климатичните промени.

Най-новите проучвания показват пряка връзка между промените в климата и горещите вълни.

Изключително горещата вълна през юни, с температури до 50 градуса, би била "почти невъзможна" без глобалното затопляне, смятат учени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари