Google се изправя в дело за $5 млрд. заради следене на потребители

4
Когато се отваря нов раздел в инкогнито режим, се посочва, че уебсайтовете може да събират информация за активността на човека
Когато се отваря нов раздел в инкогнито режим, се посочва, че уебсайтовете може да събират информация за активността на човека

Американската компания Google ще бъде съдена в САЩ по обвинение, че е нарушила нерегламентирано поверителността на потребителите, проследявайки действията им дори и в частен „инкогнито“ режим

Делото е заведено с иск за поне 5 млрд. долара, предава BBC, цитирана от Economic.

Много потребители смятат, че историята на търсенията им в интернет не се следи, ако те сърфират инкогнито. Google обаче казва, че това не е така и настоява, че не е незаконно, тъй като информирала предварително за данните, които събира в този режим.

Искът е от тази седмица и е подаден от адвокатската кантора Boies Schiller Flex, като на практика защитава правата на милиони потребители на Google, които от 1 юни 2016 г. сърфират в интернет в частен режим, обясняват адвокатите.

Частният режим за сърфиране в Google Chrome дава на потребителите възможност да търсят в интернет, без тяхната активност да бъде запазена в браузъра или на устройството. Посетените уебсайтове обаче могат да използват инструменти като Google Analytics и все пак да проследяват поведението им.

В жалбата се казва, че Googleне може да продължи да участва в скрито и неоторизирано събиране на данни от почти всеки американец с компютър или телефон“.

Говорителят на Google Хосе Кастанеда обаче напомня, че всеки път, когато се отваря нов раздел в инкогнито режим, се посочва, че уебсайтовете може да събират информация за активността на човека. Според компанията историята на търсенето помага на собствениците на сайтовете „по-добре да оценят ефективността на своето съдържание, продукти, маркетинг и т.н.“.

Хората навсякъде стават все по-осъзнати (и загрижени), че техните лични комуникации се прихващат, събират, записват или използват за печалба от технологичните компании“, се казва в жалбата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари