Голи лекари протестират в Барселона

1
Здравната система се задъхва, малко почивка, ниски заплати, липса на надзор
Здравната система се задъхва, малко почивка, ниски заплати, липса на надзор Снимка: Life-globe.com / архив

Здравната система се задъхва, малко почивка, ниски заплати, липса на надзор

Голи и без никаква защита. Така се чувстват младите каталунски лекари в разгара на втората вълна на пандемията, докато правителството на Испания обмисля да наложи вечерен час в цялата страна, съобщава „Евронюз“, цитиран от БГНЕС.

Младите здравни работници са съблекли дрехите си на площад „Сан Джауме“ в Барселона, за да изразят дълбокия си дискомфорт. Малко почивка, ниски заплати, липса на надзор. Някои от тези млади лекари, които тепърва започват професията се оплакват, че е трябвало да напуснат специализацията си, за да се присъединят към първата линия на борба срещу вируса, поемайки отговорности, за които не са били подготвени.

Бяхме на първа линия по време на пандемията, напуснахме цялото си обучение, работихме много повече часове от законните, за заплата, близка до минималната“, осъжда Франсиско Хавиер Карерас, местен лекар по вътрешни болести.

"Аз съм анестезиолог, обяснява Мириам Домингес. Изведоха ме от обучението ми в операционната и ме заведоха на работа в отделение за интензивно лечение, където имах шест пациенти. В интензивното отделение работехме практически само ние за заплата от 6 Евро бруто на час ".

През последните две седмици болните с COVID-19 в каталунските болници и най-вече в отделенията за интензивна терапия са се увеличили двойно.

Цяла Испания живее под угрозата на нова вълна от вируса, който този вторник отбеляза 218 починали и около 14 000 нови случая, на една крачка от достигане на един милион заразени от началото на пандемията.

Правителството обмисля да наложи комендантски час като този, който е в сила в голяма част от Франция, за да спре вълната от инфекции. Това обаче ще изисква обявяване на извънредно положение, което зависи от политически консетсус и за сега изглежда твърде несигурно. Да не говорим, че извънредното положение и на комендантския час не са споменати изобщо в испанското законодателство.

В болницата „Северо Очоа“ в Мадрид призракът на препълнените отделения се завръща.

Препълнени сме, но за момента имаме, да кажем,буфер, който да смекчи приемането, защото нашето звено разполага с 12 легла и в момента сме изписали 10 пациенти с COVID и още 6 пациенти без COVID, които са разпределени в други райони на болницата“, обяснява Рикардо Диас Абад , началник на реанимация в болницата.

Вярно е, че очаквахме да настъпи втора вълна, но не толкова рано, преди да е започнал грипа и обичайните респираторни инфекции. За сега се справяме, но не знаем какво да очакваме когато започнат студовете и сезонния грип“, обобщава медицинската сестра Соня Карбалейра.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари