Глобиха "Кауфланд” и ”Билла” заради подвеждащи промоции на олио

1
Двете търговски вериги отнесоха над 800 000 лева глоби
Двете търговски вериги отнесоха над 800 000 лева глоби Снимка: iStock

Двете търговски вериги отнесоха над 800 000 лева глоби

Комисията за защита на конкуренцията санкционира две от големите търговски вериги за хранителни стоки, заради заблуждаваща реклама. За нарушението се налага имуществена санкция в размер на 0,03% от нетните приходи от продажби на дружествата "Билла България" и "Кауфланд България" за 2022 година.

И в двата случая след обявена промоция на слънчогледово олио продуктът липсва в определени обекти на намалена цена. Заради това, че подвежда клиентите, първото дружество е глобено с 250 000 лв., а при второто санкцията е в размер на 565 000 лв.

Ето пълния текст на съобщението на КЗК без редакторска намеса:

"Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция на „Билла България“ ЕООД в размер на 0,03% от нетните приходи от продажби на дружеството за 2022 г. (равняващи се на 250 089 лв.) за извършено нарушение по чл. 32, във връзка с чл. 33 от ЗЗК (заблуждаваща реклама).

В проучването по преписката, образувана служебно от Комисията, се установи, че по време на провеждане от „Билла България“ ЕООД на промоционална активност със слънчогледово олио „Реоли“ и високоолеиново олио „Папас“, няма налични количества от съответните промоционални продукти в определени обекти. Комисията приема, че в случая безспорно е налице несъответствие на обещаното с рекламните послания за продажба с намалена цена на промоционалните продукти и фактическото изпълнение на рекламодателя.

Рекламата има заблуждаващ характер по начина на нейното представяне въз основа на използваните в рекламните брошури твърдения за намалени цени и налични в определен период основни хранителни продукти, ответното дружество е в състояние да отклони към собствените търговски обекти потребителите, до които достигат рекламните послания, като по този начин може да се увредят интересите на конкурентите, които предоставят същите продукти на пазара".

*Пълният текст на решението е достъпен в публичния електронен регистър на КЗК на интернет адрес: http://reg.срс.bg.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари