Глобата на Община Русе в размер на 380 000 лева влезе в сила

4
Мариян Димитров: Господин кмете, Община Русе се нуждае от пълна ревизия
Мариян Димитров: Господин кмете, Община Русе се нуждае от пълна ревизия

На 21 февруари 2020 г., петък, на заседанието на Общински съвет - Русе Мариян Димитров направи питане на тема: "Наложена финансова корекция в размер на 382 669 лв. на Община Русе"

По този повод той каза:

"С решение на Софийски административен съд, потвърдено от Върховния административен съд - което е окончателно, влезе в сила санкцията наложена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството на Община Русеглоба, в размер на 382 669 лв., заради незаконосъобразна методика за оценка на офертите и несъответствие с критериите за подбор на изпълнител по обществената поръчка за рехабилитацията на кейовите стени по проект финансиран по програма Интеррег Румъния – България. Процедурата е незаконосъобразна, тъй като при избора на изпълнител е допуснат субективизъм, което е в разрез с правилата на Европейския съюз за обективност при обществените поръчки. Нарушени са принципите за публичност и прозрачност, свободна и лоялна конкуренция и равнопоставеност. Сключен е договор с участник в процедурата неотговарящ на минималните заложени изисквания."

УВАЖАЕМИ  ОБЩИНСКИ  СЪВЕТНИЦИ,

УВАЖАЕМИ  ГОСПОДИН  ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КМЕТЕ,

Винаги съм защитавал гражданския интерес и съм бил последователен през годините в позициите си, без значение как се казва кмета и на коя партия е управляващото мнозинство.

Правя питане относно наложена финансова корекция в размер на 382 669 лв. на Община Русе, по обществената поръчка за рехабилитация на кейовите стени.

С решение на Софийски административен съд, потвърдено от Върховния административен съд - което е окончателно, влезе в сила санкцията наложена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството на Община Русеглоба, в размер на 382 669 лв., заради незаконосъобразна методика за оценка на офертите и несъответствие с критериите за подбор на изпълнител по обществената поръчка за рехабилитацията на кейовите стени по проект финансиран по програма Интеррег Румъния – България. Процедурата е незаконосъобразна, тъй като при избора на изпълнител е допуснат субективизъм, което е в разрез с правилата на Европейския съюз за обективност при обществените поръчки. Нарушени са принципите за публичност и прозрачност, свободна и лоялна конкуренция и равнопоставеност. Сключен е договор с участник в процедурата неотговарящ на минималните заложени изисквания.

По този повод искам да задам на кмета Пенчо Милков следните въпроси:

  1. Коя фирма или кои експерти са изготвили заданието за проведената обществена поръчка?
  2. Какво възнаграждение им е изплатено за изготвеното задание?
  3. Кой е утвърдил изготвеното задание?
  4. Комисия в какъв състав е провела процедурата за избор на изпълнител по обществената поръчка?
  5. Какво възнаграждение е получила тази комисията?
  6. Кой е утвърдил тази незаконосъобразна процедура?
  7. Кои физически или юридически лица управляват този проект?
  8. Какви възнаграждения са получили за управлението на проекта до този момент и какви възнаграждения още ще получат след приключване на проекта?
  9. Какви санкции наложихте на виновните длъжностни лица?
  10. Ще сезирате ли прокуратурата за евентуално извършено престъпление от общ характер?
  11. Какви мерки ще предприемете за недопускане на подобни незаконосъобразни действия в бъдеще - при провеждане на обществените поръчки?

Господин кмете,

Община Русе се нуждае от пълна ревизия, за да се води успешно тоталната битка срещу корупцията!

БЛАГОДАРЯ за вниманието.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари