ГКПП Дунав мост – Русе с най-големи приходи за държавата през 2021 година

5
Граничният пункт е донесъл 37,5 млн.лв. приходи
Граничният пункт е донесъл 37,5 млн.лв. приходи Снимка: Investor.bg

Най-големи приходи за 2021 г. са постъпили от ГКПП Дунав мост – Русе, които са в размер 37 521 097 лв.

От тях ключов принос има таксата за преминаване на моста, отчете Агенция „Митници“. Без таксата, ако се стъпи на база на най-големия брой обработени товарни автомобили, най-големи приходи са събрани на ГКПП Капитан Андреево – общо 19 475 501 лв., пише Русе Медиа. 

Оттам са минали 887 483 товарни автомобила.

През 2021 г. продължава тенденцията на устойчиво увеличение на товарния трафик на ГКПП, като за годината са обработени 4 198 719 товарни пътни превозни средства, което представлява номинално увеличение от 698 000 спрямо предходната година. В процентно изражение ръстът спрямо 2020 г. е 20%.

Тенденция на увеличение следват и приходите от дейността по пътни такси и разрешителни режими (ПТРР), като за 2021 г. чрез Агенция „Митници“ от тази дейност в държавния бюджет са постъпили 82 046 616 лв. Сумата представлява увеличение с 20 млн. лв. спрямо 2020 г. или над 32%.

Най-голям дял от приходите традиционно формират входната такса за транзитно преминаване, такса мост за Дунав мост-Русе и такси за превишаване на теглата и размерите на ППС.

Шест от пунктовете в страната обработват 81% от трафика и генерират 95% от приходите от ПТРР. Това са Дунав мост-Видин и Дунав мост-Русе, Калотина, Капитан Андреево, Лесово и Кулата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    8
    До Русенец
    няма държавни пари , а народни пари, държавата отдавна всичко е продала и изяла , парите са наши - на народа
  • 4
    7
    русенец
    До коментатор 4 - "митничар" - Явно мислиш като митничар. Няма софийски и несофийски пари. Има държавни пари. И приоритет на всяка нормална държава е да се грижи за живота и здравето на всички свои граждани. Подчертавам - на всички, а не само на софиянци. Един от начините да се грижиш за живота и здравето е да се направят нормални пътища. И сега какво следва - със "софийски" пари се направи магистрала Струма - да могат великите софиянци да ходят на моренце в Гърция. Т.е. свързахме 1,5 милионна София с 10 милионна Гърция. А тук - нищо не се прави да се свърже близо 70 милионна източна Европа с близо 200 милионния Близък Изток. Само Турция е около 85 милина, а Румъния - близо 20 милиона Задача с повишена трудност за софиянци - дали 1,5 милионна София е по-голяма от 20 милионната Румъния. И дали 85 милионната Турция е по-голяма от 10 милионната Гърция, барабар с островите. Ако можеш правилно да го сметнещ ще разбереш какъв тъп коментар си направил
  • 8
    6
    бавно мислещ
    Парите за София, трафика за Русе.
  • 9
    5
    Дедим
    Моста е на почти 70 години,със сигурност се е изплатил многократно,но за това време не се направи нищо за товарния трафик който минава през града, инфраструктурата около пункта,паркинги....просто негативите за Русе не са по малко от позитивите
  • -5
    4
    митничар
    Този мост е построен със софийски пари, както и видинският мост и затова приходите отиват в държавната хазна.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари