Гигантска валянка влезе в Книгата на Гинес с помощта на Владимир Путин

2
Историята с признаването на номинацията за Гинес е доста забавна...
Историята с признаването на номинацията за Гинес е доста забавна... Снимка: Guinness World Records

Закачлив пост, който разказва за трудния път на най-голямата руска валянка, която повече от две години се бори за признание като рекорд в Книгата на Гинес, привлече вниманието в Инстаграм.

Гигантската валянка е изработена през 2016 г. от близо 500 кг овча вълна и е дело на младата художничка Валерия Лошак от Санкт Петербург. За пръв път е показана на хепънинг в туристическо селище близо до града. 

Историята с признаването на номинацията за Гинес е доста забавна, разказва Dir.bg. 

Валенките са специфично изделие - нещо средно между вълнен чорап и ботуш, известен от правремена в Русия.

Руснаците продължават да спазват традицията - цели държавни предприятия произвеждат масово валенки. Отделно изделието е предмет и на арт интерпретации.  

Валерия Лошак в ателието си

Така че руснаците добре знаят какво е валянка. Не така стои въпросът, обаче, с чужденците. Повече от две години се наложило на Валерия Лошак да убеждава Бюрото на Световните рекорди на Гинес да признае работата й за достойна за Книгата на Гинес, но там не възприемали валенката като обувка - смятали я за... чорап. 

И ето че снимка на руския президент, обут с валянки, изиграла ключова роля Валерия да спечели битката.

Разберете как, от написаното от самата нея в Инстаграм:

"Подадох иск в категорията" най-голямата зимна обувка", но ми го отхвърлиха. Хората от Световните рекорди на Гинес не знаеха, че имаме такива ботуши. Възприеха го като...чорап!...Започнах да събирам доказателства: руските държавни стандарти за филцови ботуши, образци от сертификати за качество и др. подобни. Нищо не помогна, преди западните медии да видят президента Путин, обут с валенки. Това стана през януари миналата година на Богоявление. Снимката беше изпратена до Справочника на Гинес, и ето че най-сетне бях оценена!", смее се майсторката на гигантската валенка.

Снимка: Guinness World Records

Валерия Лошак е монументалист, който изработва мащабни платна, шапки и дрехи.

"Трудно ми е да нарисувам нещо миниатюрно", смее се художничката.

Още като студентка тя се увлича по големия формат. Дипломната й работа е декоративно пано с размери 12 на 6 метра. Цялата композиция била разположена на 150 кв. м., а днес пътува като уникален по формата си експеримент в много изложбени зали.

За изработката на валенката художничката използвала уникална по рода си иглопробивна машина от 100 игли, а работата й коствала само за първоначалния проект едногодишен труд.

Когато за пръв път Валерия излага проекта на арт валенката на открито, по ирония на съдбата завалял дъжд, но тя останала суха! Тогава получила първите си аплодисменти от публиката.

"Вътре във валенката могат да влязат пет човека! Там можеш да погледнеш небето, да поразсъждаваш върху живота!", споделя вълненията си Валерия.

Валерия Лошак, до творението си

Първата й крачка към рекордите на Гинес започнало с участието й в Книгата на рекордите на Русия.

Наложило се да се подобри технологията на "валяне". Това й коствало още една година труд!

Това е трудният път на Валерия Лошак към сертификата на Гинес. Забележително усърдие, което очевидно си е струвало. А още по-скъпо за нея признание е огромният букет, който получила от майка си! 

Източник: Dir.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари