Гешев: До момента в прокуратурата не е постъпил сигнал от МВР за заплахата към Митева

0
Закриването на спецсъда и спецпрокуратурата ще доведе до бум на организираната престъпност до нива от 90-те години, заяви главният прокурор
Закриването на спецсъда и спецпрокуратурата ще доведе до бум на организираната престъпност до нива от 90-те години, заяви главният прокурор Снимка: БГНЕС

Закриването на спецсъда и спецпрокуратурата ще доведе до бум на организираната престъпност до нива от 90-те години

Главният прокурор Иван Гешев коментира пред журналисти в парламента информацията, изнесена от Тошко Йорданов, че има сигнал за заплаха за убийството на председателя на парламента Ива Митева.

"Нека разследващите органи да си свършат работата. До момента в прокуратурата не е постъпил такъв сигнал от МВР", разкри обвинител №1, цитиран от Епицентър.бг.

"Спецпрокуратурата и спецсъдът постигнаха много неща и колегите, които работят там могат да са щастливи от работата. Закриването им ще доведат до една юридическа катастрофа и правен хаос", каза Гешев, преди да вземе участие в Правната комисия в парламента, където ще се разглежда предложението за закриване на спецсъда и спецпрокуратурата.

"Закриването на спецсъда и спецпрокуратурата ще доведе до бум на престъпността и то най-вече на организираната престъпност до нива от 90-те години, ще доведе до затрудняване на работата на Европейската прокуратура, ще доведе до затрудняване до работата и на цялата прокуратура", прогнозира главният прокурор.

"Единствените печеливши от тази стъпка ще са мафията и организираната престъпност", каза още Иван Гешев.

По думите му закриването на спецсъда и спецпрокуратурата ще доведе до прекратяване и на делата, които се водят в момента, включително и на делото за атентата в Сарафово, което ще доведе до реакция от Европа.

"Това ще доведе до пълна юридическа катастрофа. И не става въпрос само за специализираните звена, изменят се и други текстове, връщаме се към комунистическата прокуратура. Това е законодателство, което е правено на коляно", категоричен е обвинител №1.

"Текстовете, които се въвеждат, противоречат на българската конституция. Сигурен съм, че ако се приемат, те ще стигнат до Конституционния съд. Оттук нататък прокуратурата няма отговорност. Ако тези неща се приемат, някой трябва да носи отговорност и това няма да е българската прокуратура", отсече Иван Гешев.

По думите му по начина, по който са записани промените, повечето от делата ще започнат от самото начало.

"Ако най-важният въпрос в държавата е да не се охранява главният прокурор и ако искаме да сме единствената държава в ЕС, в която не се охранява главният прокурор, нека го направят. Мен това не ме притеснява", завърши Иван Гешев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари